Za Ministarstvo obrane otočka vojarna Josipa bana Jelačića neperspektivna je nekretnina i kao takva prepuštena je propadanju i zaboravu. Stav Ministarstva obrane odnosno onih koji su o tome odlučivali mnoge je iznenadio, jer je time napravljena nesaglediva šteta kad je riječ o toj građevini koja je kroz stoljeća imala svrhu, da bi danas za neke bila „vojarna bez svrhe“. Ne tako davno, s obzirom da je otočka vojarna Josipa bana Jelačića ostala bez vojske te da već duže vrijeme ogroman prostor zjapi prazan, i da je za Ministarstvo obrane proglašena kao neperspektivna nekretnina, nekoliko je razmišljanja bilo kako adekvatno iskoristiti taj prostor. Grad Otočac nema novaca s kojima bi financirao održavanje, odnosno kvalitetno funkcioniranje tog ogromnog objekta, jer znatna sredstva odlaze na financiranje nekadašnjeg obnovljenog Doma JNA u kojem su smještene udruge, i Gradska knjižnica.
Vojarna je po povijesnim zapisima sagrađena u drugoj polovici 19. st., nosila je zvaničan naziv kralja i cara Franje Josipa, u narodu je bila poznatija kao vojarna bana Josipa Jelačića i služila je svim režimima koji su dolazili i prolazili. U vremenima bivše Jugoslavije službeni je naziv imala kasarne Vladimir Četković Čedo, sve do Domovinskog rata kada su je hrvatske snage osvojile 17. rujna 1991. godine, kada je postala vojarna 133. Otočke brigade Hrvatske vojske, koja joj je dodijelila službeni naziv Vojarna bana Josipa Jelačića.
Kako nam je kazala glasnogovornica Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Željka Šaponja, u srijedu bi se trebao održati sastanak u Državnom uredu sa predstavnicima grada Otočca koji će iznijeti svoje zahtjeve i prijedloge.
„U tijeku je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s prijedlozima, mišljenjima i idejama te iskazom interesa za nekretnine u državnom vlasništvu. Sto projekata, cca 20 milijuna kvadratnih metara za tisuću ideja u hrvatskim županijama! Cilj je staviti u funkciju državne nekretnine, iste iskoristiti kao motor za daljnji razvoj jedinica lokalne samouprave te prikupiti značajna sredstva, kao i mišljenja i ideje zainteresirane javnosti. Riječ je o sto nekretnina koje obuhvaćaju okvirno 20 milijuna kvadratnih metara površine, od neizgrađenog do izgrađenog građevnog zemljišta te objekata. Nekretnine pokrivaju prostore u svakoj županiji Republike Hrvatske, a većinom je riječ o bivšim vojnim nekretninama. Iz sto ponuđenih nekretnina možemo kao vrlo interesantne izdvojiti vile koje se nalaze u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama (vila Izvor), bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel Iž u Zadru, Češku Vilu na Visu, Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak, Goli otok, rezidencijalni objekt u Zagrebu, data centar Deanovec, Vjesnik u Zagrebu, ali i vojarna Josipa bana Jelačića u Otočcu. Cilj je nekretnine staviti u funkciju, imovina Republike Hrvatske mora i može biti u službi gospodarskog rasta, treba biti pokretač razvoja jedinica lokalne i područne samouprave, ujedno i prilika za inovatore i poduzetnike, investitore, županije, općine, za sve one s vizijom i idejom” – kazala je glasnogovornica Željka Šaponja.
Treba istaknuti kako će realizacija akcije „Projekti 100“ pridonijeti razvoju gospodarstva lokalnih područja na teritoriju Republike Hrvatske te boljoj kvaliteti života lokalnog stanovništva. Navedene nekretnine su veliki potencijal za investicije i ostvarivanje ekonomskog rasta, a pružaju se brojne mogućnosti jer su ponuđene nekretnine potencijal za daljnji razvoj općine, grada ili županije u kojoj se nekretnina nalazi. Kako bi se ta mogućnost realizacije poslova odnosno iznajmljivanja ili prodaje prostora bivše vojarne i realizirala, nakon srijede zasigurno da će se puno više znati o daljnjoj sudbini otočke vojarne Josipa bana Jelačića.
Dražen Prša