Kolić:“ Uvođenje novih poreznih represija je nedopustivo!“

6
Milan Kolić
Milan Kolić

GOSPIĆ – Potpredsjednik ŽO HDZ-a ličko-senjske županije , župan Milan Kolić održao je konferenciju za tisak na temu:“Što je stvarni cilj Vlade RH na čelu sa Z. Milanovićem, odnosno što je cilj resornoga Ministarstva na čelu sa S. Linićem“. U nastupu pred novinarima u stranačkim prostorijama Kolić je taksativno naveo brojna porezna i druga opterećenja kojima aktualna Vlada otežava rad gospodarskih faktora, ali i svih građana RH. Kako je istaknuo, Ličko-senjska županija svoju strategiju gospodarskog razvoja između ostaloga bazira na malom i srednjem poduzetništvu koje je potezima aktualne vlasti u sve složenijoj situaciji.

– Najnovija inovacija ministra Linića – blokada svih obrtnika koji eventualno imaju zaduženje u knjigama porezne uprave veće od 2.000,00 kn! Vrlo je mali broj poduzetnika na području Županije kojima se mjesečno ne događa nastanak duga u iznosu većem od 2.000,00 kn – i svi su oni dobili od naše porezne uprave opomene pred ovrhu radi naplate dospjelog duga od 2.000,00 kn i većeg – uz one koji su već blokirani zbog većih dugovanja?! A, ako isti u roku od mjesec dana ne podmire – dug raste za troškove ovrhe i kamata što dug može i udvostručiti! Znači li to da Ministar namjerava blokirati rad barem polovice gospodarstva Ličko-senjske županije, i na taj način osigurati potporu njegovu razvoju?!, kazao je Kolić te naglasio kako se dug ne smije zanemariti, dodavši kako je 2000 kuna premali je limit za stavljanje u blokadu bilo kojeg obrtnika, posebno onih koji nisu kronične neplatiše.

– Nedopustivim smatramo i da se obrtnicima, bez obzira na visinu duga bez odgode plijeni imovina – s obzirom na to da se opća nelikvidnost u državi „zbog Vladinih mjera“ ne smanjuje, a da obrtnici i dalje nemaju mogućnost naplate svojih potraživanja! Samo Ministarstvo financija može riješiti pitanje naplate međusobnih potraživanja, i uvesti sustav naplate PDV-a tek po plaćenom računu – te tako stvarno pomoći našem gospodarstvu – a po tom pitanju ne čini se gotovo ništa! Sve je to uzrokovalo pad likvidnosti gospodarstva tijekom protekle godine koje je dovelo do toga da su se ukupni prihodi gospodarstva županije u 2012. godini smanjili u odnosu na one iz 2011. godine i u Republici Hrvatskoj i u Ličko-senjskoj županiji za gotovo 3%! Naša poruka i poruka malih poduzetnika s područja Ličko-senjske županije mogla bi biti sljedeća: Ja sam ponosan da mogu svojoj zemlji plaćati porez. Stvar je u tome da bih bio jednako ponosan kad bih plaćao upola manje novca. Nažalost, ne vidimo da mjere ministra Linića vode u tom željenom pravcu!, zaključio je Kolić.

L.O.