U pravoj poplavi porasta broja posjetitelja u svim ličkim destinacijama tijekom 2018. godine, pokušali smo doznati o kakvim bilnacama je riječ o manje istaknutim ustanovama, odnosno sadržajima koji svakako imaju što ponuditi. Među skromnim (ali nikako i nevažnim) destinacijama ističe se spomen-dom dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku. O tome objektu bogatom edukativnim sadržajima skrbi Državni arhiv u Gospiću. Ravnatelj prof. Ivica Mataija rado nam je dao tražene informacije.

-Tijekom 2018. godine spomen-dom „Oca Domovine“ obišlo je 1055 ljudi. Broj posjetitelja sukcesivno raste iz godine u godinu. Pomalo je neobično to što spomen-dom u Velikom Žitniku više obilaze umirovljenici, nego li učenici osnovnih i srednjih škola. Tome je vjerojatno razlog činjenica da škole u programima svojih izleta ne posvećuju dovoljno pažnje biografiji toga velikana hrvatske političke misli, rekao nam je prof. Ivica Mataija.

Budući su JUNP Plitvička jezera glavna turistička „meka“ na ovim prostorima, potražili smo odgovor na pitanje nalazi li se  spomen-dom u Velikom Žitniku u brošurama ove ustanove, poput mnogih drugih ličkih destinacija? Glasnogovornik JUNP Plitvička jezera Ognjen Borčić nam je kratko odgovorio kako je istina da se u ukupnoj ponudi Plitvičkih jezera nigdje ne spominje dr. Ante Starčević, njegovo mjesto rođenja, niti replika njegove rodne kuće. Zbog čega je tome tako glasnogovornik Borčić nam nije mogao reći. Svakako je šteta posjetiteljima ponuditi sadržaje Memorijalnog centra Nikole Tesle, a nigdje ne pomenuti čovjeka čije u su političke ideje zaživjele  stvaranjem moderne Hrvatske.

M.S.