Portal Direktno.hr prezentirao je analizu rezultata ankete koju je provela agencija „2×1 komunikacije“ po županijama, uz kartu Hrvatske koja pokazuje koji kandidat vodi u kojoj županiji, a istaknute su i županije u kojima se vodi tijesna borba između dvoje najjačih kandidata.

Prema pisanju portala Direktno.hr objavljeni su rezultati za sedamnaest županija, a preostalim će biti objavljeni do subote, kada počinje izborna šutnja. Istraživanje je provedeno telefonski od 8. do 19. prosinca, za svaku od 21 županije na uzorku od po 500 ispitanika, odnosno ukupno 10.500 anketiranih.
Prema tim istraživanjima Kolinda Grabar Kitarović(HDZ) vodi u 11 županija, Ivo Josipović (SDP) u 4, a u 6 su rezultati “glavnih” kandidata unutar statističke pogreške, pa je stoga stanje u tim županijama izjednačeno. Grabar Kitarović vodi u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko – posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, a po ovom, najnovijem istraživanju – i u Dubrovačko-neretvanskoj. Josipović je u vodstvu u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj. Razlika između glavnih kandidata, Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića nije signifikantna u Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Gradu Zagrebu. Prema spomenutom istraživanju za konačan izbor predsjednika Hrvatske bit će nužan i drugi krug jer niti jedan kandidat ne osvaja preko pedeset posto glasova birača.
Tako se još jednom pokazalo da u većini naručenih anketa pobjeđuje onaj tko je anketu platio. U predizbornim nastupima Milan Kujundžić se često hvalio riječima „narod je uz mene i nema drugog kruga“. Sudeći po većini ozbiljnijih anketa očito je taj isti narod okrenulo leđa HDZ-ovu disidentu i nesuđenom predsjedniku te stranke. Mladi Ivan Sinčić mnogima je simpatičan i mogao bi pokupiti tek nešto glasova trenutno neopredijeljenih glasača. Mlaki predsjednik Josipović mogao bi također proći u drugi krug, a konspirativno zaleđe sve nepopularnijeg SDP-a samo mu je uteg oko vrata. I njegova se retorika zadnjih dana uoči izbora svela na nonšalantno kritiziranje protukandidata, a toliko hvaljeni izborni program sve se manje spominje i više je popis želja koje kao predsjednik države ne može niti ostvariti. Izbjegavanje konflikata sa svojim stranačkim šefom Milanovićem svih ovih godina birači bi doista mogli kazniti uskraćivanjem povjerenja. S druge pak strane Milan Kujundžić bira više dešnjačku retoriku, pri čemu su nacionalnost, vjera i Domovina oprobani recept za pridobivanje dijela glasačkog tijela. Baš kao što je i sam HDZ-ov disident, tako je Kujundžić je u većini županija oko sebe okupio mahom bivše HDZ-ovce koji su poput njega odjednom postali nezadovoljni sadašnjim HDZ-om, čim nisu ispunili svoje ambicije. Kolinda Grabar Kitarović iz ovih lijevo-desnih tenzija jedina izvlači korist. Na karijeri nema mrlje, a iz svih vladajućih kombinacija HDZ-a izašla je potpuno čista. Visoko je obrazovana i ima puno iskustva u vanjskoj politici i u EU. Nije tajna da je mnogi inozemni politički krugovi priželjkuju na Pantovčaku.
Rezultate ankete koje je proveo portal Lika online pogledajte ovdje.

Izvor: Direktno.hr