Kome se grade novi stanovi?

Načelnik Luketić
Načelnik Luketić

KORENICA – Pobjedom u drugom izbornom krugu novi načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić (HDZ) postao je sa 28 godina jedan od mlađih načelnika u RH. Oženjen je i otac dvoje mališana. Sedam je godina radio kao tajnik TZ Općine Plitvička jezera. U razgovoru često ističe kako je ovo općina velikih mogućnosti, ali i brojnih problema za čije će rješavanje trebati dosta vremena, ali još više sredstava.
– Jedan od većih problema ovoga područja je vodo opskrba. Krenuli smo s realizacijom projekta sanacije postojeće i izgradnje nove vodovodne mreže. U tu je svrhu naš „Komunalac“ s Hrvatskim vodama potpisao ugovor vrijedan 5 milijuna kuna. Nakon Domovinskog rata zatekli smo na području naše općine dotrajali i oštećeni vodovodni sustav. Zato ćemo tijekom ove godine nastojati izvršiti značajniju sanaciju koja će uvelike poboljšati vodo opskrbu NP Plitvička jezera, Korenice i dijela okolnih naselja. Što se tiče gospodarskih tema istaknuti ću da je Općina Plitvička jezera uz Grad Dubrovnik najpoznatija destinacija hrvatskog turizma. Preko milijun posjetitelja NP Plitvička jezera određuju da primarna djelatnost ovoga područja bude upravo turizam, ali i sve one gospodarske grane koje sudjeluju u kvalitetnoj turističkoj ponudi. Iznajmljivanjem soba i apartmana bavi se sve više naših građana, što je u gospodarskom smislu vrlo značajno. Drvna industrija ovoga kraja također je važan i nezaobilazan gospodarski faktor. Već imamo nekolicinu drvo-prerađivača u ovom širem području, ali mislim da ih treba poticati da se ovdje vrši prerada drveta do finalnog proizvoda, a odvozi što manje trupaca, rekao je između ostaloga načelnik Luketić.

Stanovi
Stanovi

Među problemima koji pritišću Općinu Plitvička jezera svakako je i stambeno zbrinjavanje građana. Načelnik Luketić tvrdi kako su svi građani stambeno zbrinuti, ali da Općina želi dodatno poboljšati kvalitetu stanovanja nekih obitelji. Kako bi se riješila problematika bivših nositelja stanarskih prava u središtu Korenice izgrađena je nova zgrada. Iako su stanovi podijeljeni zgrada je najčešće-prazna.
-Ministarstvo regionalnog razvoja u tu se svrhu izgradilo novu zgradu sa 23 stana vrijednu oko 7 milijuna kuna Ključevi su lani podijeljeni, ali ti stanovi uglavnom zjape prazni. Novi stanari su primili ključeve i mahom se vratili u Srbiju. S druge pak strane imamo nekoliko obitelji koje želimo kvalitetnije stambeno zbrinuti. U Korenici će se graditi još jedna zgrada za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava. S predstavnicima resornog ministarstva sam već obavio nekoliko razgovora i molio da u izgradnji te zgrade sudjeluje i Općina Plitvička jezera, kako bismo u toj novoj zgradi kvalitetnije zbrinuli dio koreničkih obitelji. Za sada nismo dobili pozitivan odgovor. Zgrada će se graditi i to je svakako dobro. Međutim, bojimo se da će se stvari odvijati kao i sa postojećom, prvog zgradom toga programa: stanovi se podjele i ostaju zaključani najveći dio godine. Uostalom, koliko sam čuo sličan problem je i u drugim sredinama Like. Gradimo zgrade u kojima nitko ne stanuje!
Načelnik Boris Luketić se u razgovoru dotakao socijalne politike, demografske obnove, ostale infrastrukture, poljoprivrede… O tim detaljima ćemo drugom prigodom.

Nastavak ispod oglasa

M. S.