Komemoracija kao učiteljica povijesti

Posmrtni ostaci 102 žrtve porača na groblju Svete Marije Magdalene pronaći će svoj mir. Žrtve poraća II. svjetskog rata ekshumirane na užem području Gospića. Pokop posmrtnih ostataka je organiziran upravo na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Na prostoru ispred kapelice u Gradskom groblju svetu misu predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić koji je rekao da na svakoj  sahrani netko plače, ali u vrijeme likvidacije i bacanja u zajedničke grobnice nedužnih žrtava poraća nije bilo nikoga da bi se oprostio od tih ljudi.

Svetu misu slušali su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, saborska  zastupnica Anita Pocrnić Radošević, župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša, predsjednica Gradskog vijeća grada Gospića Ana Marija Zdunić, dopredsjednik udruge Hrvatski domobran Željko Tomić, predstavnici Hrvatske vojske i policije, kao i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nastavak ispod oglasa

Kao svjedok tih vremena vrlo emotivno je govorio ugledni gospićki profesor Andrija Benković koji je u poraću ostao bez oca te kao dječak svjedočio vremenima kada su ga svako jutro uoči zore budili rafali i plotuni egzekutora. Željko Tomić iznio je mnoštvo brojki vezanih uz neistražene masovne grobnice.

-Postoji 1 367 lokacija, a samo iz njih nekoliko lani su ekshumirani  posmrtni ostaci 1 081 osobe. Na današnji Dan žrtava totalitarnih režima dostojno ćemo sahraniti 102 žrtve ekshumirane na području Gospića i Ličkog Osika. Masovne grobnice pronađene su na lokalitetima Balatin, Lički Osik, Mušaluk, Klanac i Čanić  Gaj. Sve ove žrtve pobijene su u travnju 1945. godine, tek koji dan nakon dolaska partizanskih snaga. Nažalost, u Gospiću i okolici postoje još deseci neistraženih masovnih grobnica iz tih vremena  koje čekaju ekshumaciju i dostojan ukop, rekao  je Tomić.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević istaknuo je kako poratni zločini komunističkog režima u Lici otvaraju brojna pitanja za koje će se teško naći odgovori.

Župan Ernest Petry podsjetio je kako se svake godine diljem Hrvatske na Dan žrtava totalitarnih režima priređuju sahrane žrtava koje, nažalost, nisu okončane.

-Posebnu zahvalnost za sve učinjeno na otkrivanju masovnih grobnica u našoj županiji iskazujem ministru i potpredsjedniku Vlade g. Tomi Medvedu i njegovim suradnicima. Stalnim izvidima i istraživanja po terenu, kao i izgradnjom ove spomen-kosturnice, danas smo došli do ovog teškog, ali dostojanstvenog čina. Ovome su obol dale i neke prethodne političke opcije Like koje su se zalagale za pronalaženje masovnih grobnica i razotkrivanja komunističkih zločina. 

Istraživanja su provedena profesionalno, sustavno i odgovorno kako bi se masovne grobnice otkrile, a žrtve imale dostojan ukop. Današnja komemoracija i ukop žrtava je civilizacijski čin kojim iskazujemo počast svakoj bezimenoj žrtvi, iskaz su našeg poštovanja i otimanja zaboravu tih teških dana poraća II. svjetskog rata. Tada je učinjeno kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda, kao i likvidacija svim  političkih neistomišljenika. Povijest  svakako treba vrednovati, suočiti se s njom i iz nje učiti. Na ovaj način želim izraziti iskreno suosjećanje  članovima obitelji ovih žrtava, pijetet prema svakoj žrtvi i njegovoj tragičnoj sudbini, zaključio je župan Ernest Petry.

Izaslanik premijera Vlade RH  ministar Tomo Medved naglasio je važnost obilježavanja Dana totalitarnih režima, kao i štovanje svake nedužne žrtve.

-Nevažno je je li riječ o žrtvama nacizma, fašizma ili komunizma. To su totalitani režimi koji su iza sebe ostavili puno zla. Ovdje okupljeni klanjamo se nedužnim žrtava. Sve četiri lokacije predviđali su dane i sate rada kako bi se žrtve pronašle i ekshumirale. Potom su se antropološki i stručno pregledale i danas komemoriramo posmrtne ostatke 102 muškarca ubijena u dobi od 20 do 45 godina. U cijeloj tragediji utvrđeno je da su neke žrtve bile  stare 16 godina. Sa prošlosti se možemo suočiti samo istinom i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava. 

Još je mnogo žrtava stradalih u vrijeme poraća i totalitarnog režima. Puno je nepoznatih grobnica, puno je pitanja bez odgovora. Zato uskoro nastavljamo s istraživanjem nekoliko masovnih grobnica na ovome području. To je naša moralna obveza, kazao je ministar Tomo Medved.

L.O.