-
-

   LJUBOVO – Nedaleko od jame Golubnjače I. u koju su odmetnuti Srbi 1991. godine pobacali tijela ubijene obitelji Rakić iz Široke Kule otkriven je danas spomenik. Iako su bili srpske nacionalnosti Mane Rakić i njegovo troje djece, Milovan, Dragan i Radmila, ubijeni su nakon mučenja. Tijelo supruge i majke Lucije, po nacionalnosti Hrvatice, nikada nije pronađeno jer je na današnji dan prije 23 godine spaljena zajedno s obiteljskom kućom. Žrtvama se poklonilo izaslanstvo Hrvatskog sabora, predsjednika RH, ministar branitelja Predrag Matić, zatim udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Općine Udbina. Kako je na komemoraciji rekla zamjenica župana Ivana Tomaš, uspomene na ove tragedije treba čuvati, da se nikada ne zaboravi zlo koje je rat donio.
-Ovo je spomenik podignut u znak sjećanja na nedužne žrtve i podsjetnik na svu bestijalnost agresora koji je u smrt poslao djevojčicu od 13 godina i dječaka od 17 godina. Ukupno je u Širokoj kuli i okolici ubijeno 40 civila, a najstariji je imao 95 godina. Ovo je podsjetnik i na Domovinski rat, obrambeni rat koji smo vodili na našem tlu i tako spriječili nastanak Velike Srbije, rekla je Ivana Tomaš. Na komemoraciji na Ljubovu gradonačelnik Petar Krmpotić podsjetio je na sve žrtve Široke kule, među kojima su zločinci pogubili obitelj Rakić zbog navodne suradnje s hrvatskom stranom.
-Ovaj zločin samo je jedan od brojnih zločina iz tih dana koji su lokalni pobunjeni Srbi počinili nad svojim sumještanima, većinom hrvatske nacionalnosti. Njihova tijela nazale se u jamama, dok neka niti danas nisu pronađena. Zločin je počinjen nad djecom i starcima koji nisu mogli, ili čak nisu htjeli pobjeći jer nisu mogli da njihovi dojučerašnji susjedi mogu učiniti nešto što nadilazi ljudski razum i nadvisuje svaku okrutnost. Stoga danas stojeći na ovome mjestu osjećamo duboku poniznost prema žrtvi obitelji Rakić, kao i svih onih čiji su životi naprasno prekinuti. Zbpg jedne politike koja svojom mnhnitošću bilča spremna počiniti ovakva, najgora nedjela, kazao je gradonačelnik Krmpotič. Ministar Fred Matić posebno se obratio okupljenoj rodbini svih žrtava Široke kule.
-Danas obilježavamo 67. mjesto masovnih grobnica u Hrvatskoj i obilježavamo mjesto stradanja ubijenih hrvatskih građana. Ukupno je pronađeno strašnih 148 masovnih grobnica, ali to nije konačan broj. Ovaj crni spomenik žrtvama stajat će ovdje zauvijek, stoji nijemo, a zapravo će vrištati ono što se svi mi ovdje pitamo: zašto??? Rat je nešto najgore što čovjek može činiti. Mi koji smo bili hrvatski branitelji bili smo spremni i poginuti za Domovinu. Ali ovo što se događalo ovdje pitanje je bez odgovora, barem onakvog odgovora kojega nam daje zdrav ratzum, ustvrdio je ministar Matić.

Spomen-obilježje zajedno su otkrili ministar Matić i Nikola Dimić, nećak ubijenog Mane Rakića, koji su potom zajednički položili vijenac. Vijence su položila i sva državna izaslanstva, zamjenica župana Ivana Tomaš sa suradnicima, gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, u pratnji načelnika Općine Udbina Ivana Pešuta
Molitvu za ubijene Rakiće predvodio je korenički paroh Nikola Malobabić, a za sve nedužne žrtve vlč. Luka Blažević. Prema iskazima svjedoka zločin nad Rakićima, ali i nad većinom ostalih žrtava, počinio je Čedo Budisavljević iz Ličkog Osika sa svojom skupinom ubojica. U slučaju Rakića motiv je bio obična pljačka, prikrivena navodnom sumnjom da obitelj posjeduje radio-uređaj i tako surađuje sa hrvatskom stranom. Manina i Lucijina kći Radmila bila je tjedan dana zatočena u zgradi Društvenog doma, mučena i silovana, da bi na koncu bila ubijena i bačena u jamu s braćom i ocem. Četvorica zlikovaca na čelu s Budisavljevićem osuđeni su zbog ubojstva obitelji Rakić pred Sudom za ratne zločine u Beogradu na ukupno 44 godine. Žalili su se na presudu i u travnju 2013. Budisavljevići je dosuđeno 13 godina zatvora. Mirko Malinović dobio je 12 godina i Milan Bogunović 10 godina. Četvrtom optuženom Bogdanu Grujičiću kazna je smanjena sa 10 na 8 godina zatvora. Za mučenja i ubojstvo civila hrvatske nacionalnosti do danas nitko nije priveden pred lice pravde.

M. S.