Komemoracije u Bilaju

Komemoracije u Bilaju

Komemoracije u Bilaju
Komemoracije u Bilaju

  BILAJ – Obilježavanje 22. obljetnice četničkog napada na Bilaj  započelo je komemoracijom na mjestu pogibije šestorice pripadnika 29. satnije riječkih dragovoljaca kod  Krajnje glave.  Njihovoj su se žrtvi poklonili roditelji , rodbina i suborci koji su pristigli iz Rijeke, kao i izaslanstvo Ličko-senjske županije i Grada Gospića koje je predvodio župan Milan Kolić. Svijeće su potom zapalili predstavnici  udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Grada Gospića. Riječi molitve predvodio je bilajski župnik vlč. Zlatko Sušić. Komemoracija je zatim održana i na mjesnom groblju, dok je sveta misa zadušnica održana ispred kapelice sv. Stjepana.

   Nakon prvih topničkih napada na Bilaj dio mještana sklanjao se u  špilju u blizini crkve, gdje je tadašnji bilajski župnik vlč. Stjepan Zeba vodio službu božju i cijelo vrijeme rata nije se odvajao od svoje pastve. Misu za sve poginule predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar, uz koncelebraciju vlč. Zlatka Sušića.

Nastavak ispod oglasa

  U jesen 1991. godine neprijateljske su snage tjedan dana držale u potpunom okruženju Bilaj i Ribnik. Branitelji se nisu predavali i sačuvali su živote više stotina žitelja.

M. S.