Koncesija hrvatskog nacionalnog blaga – Plitvička jezera i Brijuni pred privatizacijom

ZAGREB – Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, uz dvoje ministara, Mirelu Holy i Veljka Ostojića, proteklih dana na smjenu je obrazlagalo ideju raspisivanja koncesija za turističke sadržaje u nacionalnim i parkovima prirode, pravdajući takvu najavu potrebom zaštite, održavanja, očuvanja i promicanja tih područja.
Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode čak se najavljuje i osnivanje Nacionalne parkovne agencije koja će skrbiti o svim zaštićenim područjima, piše TPortal.

Dok je dio udruga, kao i dio “zelenih aktivista”, blagonaklon prema takvoj ideji, drugi se jasno i glasno opiru strahujući od – pohlepe privatnog kapitala.

Nastavak ispod oglasa

Iz udruge Animalia, oštro se protive ulasku privatnog kapitala u nacionalne i parkove prirode, te podsjećaju na činjenicu da su, primjerice, objekti na Brijunima i Plitvičkim jezerima građeni i održavani novcem poreznih obveznika, a ti će se sadržaji dati privatnicima na eksploataciju.

Voditelj udruge Ladislav Radoslović ističe i kako lokalno stanovništvo uopće neće moći konkurirati za koncesije na velikim hotelima na Brijunima i Plitvicama, jer za to nisu ekonomski spremni.
Neminovnost je, kako najavljuje, da će koncesionari na tim objektima u srcu nacionalnih parkova postati velike kompanije, moguće i strane.

‘Time se izravno onemogućava ruralni razvoj, jer lokalna zajednica jedinu mogućnost opstanka može imati u tradicijskoj poljoprivredi i agroturizmu, što se ovakvim koncesioniranjem destimulira. Nacionalni parkovi trebali bi biti usmjereni stimuliranju razvoja ruralnih područja izvan parkova, a to je ono što se ne čini, a kako vidimo, niti se neće činiti. To je tragično’, smatra Radoslović.

LO/AD