Što zbog temperatura, što zbog svega onoga što prati Policija, iza nas je podosta vruć vikend. Tako su na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana četiri kaznena djela, 20 prometnih nesreća i 10 narušavanja javnog reda i mira.

Policijski službenici PU ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom iz Valpova zbog osnova sumnje da je počinio kazneno prisile prema službenoj osobi. Ovaj je brutalko prije tri dana fizički napao policijskog službenika u Novalji.
Noću 29./30. kolovoza 2015. godine u Senju, nepoznati počinitelj provalio je u mesnicu u vlasništvu pravne osobe s područja Otočca i u ugostiteljski objekt u vlasništvu 42-godišnjakinje iz Senja, iz kojih je otuđio novac. U petak u Nacionalnom parku Plitvička Jezera nepoznati počinitelj je iz torbe v 48-godišnjeg francuskog državljana otuđio novčanik s novcem i osobnim dokumentima.

Dogodilo se 7 prometnih nesreća je s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Korenice (2), Novalje (2), Gospića (1), Otočca (1) i Karlobaga (1). U njima su tri osobe teško, a pet osoba lakše ozlijeđeno.

– u petak u 14.30 sati u mjestu Vrelo Koreničko, općina Plitvička Jezera, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, kada je 34-godišnji njemački državljanin, upravljao motociklom, te izlaskom iz oštrog lijevog zavoja uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i sletio van kolnika. Teško je ozlijeđen, a slijedi mu i teža novčana kazna.

– u subotu u 11.10 sati na autocesti broj 1, u smjeru juga, u mjestu Otočac, dogodila se prometna nesreća kada je 64-godišnji njemački državljanin upravljao osobnim automobilom njemačke nacionalne oznake i prilikom prestrojavanja u desnu prometnu traku nije se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike, te je prednjim desnim dijelom automobila udario u stražnji lijevi dio teretnog automobila nacionalne oznake Bosne i Hercegovine kojim je upravljao 43-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena 68-godišnja njemačka državljanka, putnica iz osobnog automobila, te je zadržana na liječenju u Općoj bolnici u Zadru. Protiv 64-godišnjeg njemačkog državljanina biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– u subotu u 13.50 sati u mjestu Lukovo Šugarje, općina Karlobag, dogodila se prometna nesreća kada je 53-godišnji slovački državljanin pod utjecajem alkohola (1,10 g/kg) upravljao motociklom iz smjera Karlobaga u smjeru Zadra, te uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i sletio van kolnika. On je teško ozlijeđen, te je kažnjen novčanom kaznom i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „A“ kategorije na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca. Dok nam se do godine vrati, kazna će već biti obrisana.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (4), Otočca (4), Korenice (4) i Novalje (1).

Javni red i mir
Narušavanja javnog reda i mira počinjena su vrijeđanjem ili omalovažavanjem službene osobe na području Novalje (2), drskim ponašanjem na području Novalje (1), tučnjavom na području Novalje (2) i Gospića (1), svađom i vikom na području Gospića (2), te držanjem životinja bez nadzora na području Gospića (1) i Senja (1).
Sve možemo prihvatiti, ali da kod nas netko drži životinje bez nadzora, to nam se u europskoj Hrvatskoj čini nevjerojatno. Posebno kada su konji u pitanju. Ne mislimo na vlasnike.
L. O.