Nemoguće je uključiti bilo koji elektronski medij ili otvoriti novine, a da nas ne zasipaju informacijama o koronavirusu. Što pandemija više odmiče, to na vidjelo izlazi mnoštvo podataka i detalja koje smo u ovim teškim danima po cijeli svijet, pomalo „gurnuli pod tepih. Evo tek nekih činjenica.

-Grad Bergamo i  pokrajina Lombardija u Italiji trenutno su najveće žarište ove epidemije, s najviše žrtava. Struka tvrdi kako se ništa ne događa slučajno. Ovaj dio svijeta, uz Japan, ima najstariju populaciju na svijetu. Imunološki sustav vrlo starih i bolesnih ljudi ne može se othrvati jačoj gripi, a da se niti ne spominju komplikacije uzrokovane korona-virusom. Nadalje, mladi Talijani iz tog dijela Europe  imaju vrlo visok standard, druželjubivi su i početkom pojave pandemije tamošnji disco-clubovi i okupljališta bili su krcati mladima. Ako se zna da mnogi od tih mladića i djevojkama dugotrajno žive s roditeljima, djedovima i bakama, onda nema mjesta čuđenju zbog čega je Lombardija poklekla pred pandemijom. Upravo su različit mentalni sklop i životne navike kod Nijemaca razlog sporijeg širenja koronavirsa u toj državi.

-Srbijanski nogometni internacionalac Luka Jović bio je priošloga tjedna smješten u karantenu kluba „Real“ u Španjolskoj. Umjesto da ostane doma, Luka se vratio u Srbiju. I ondje mu je hitno određena samoizolacija, koju je on odmah prekršio: šetao se ulicama Beograda, dijelio autograme i  neprestano boravio izvan kuće. Najprije je odveden u policiju, pa mu je „odrezana“ prva kazna od 1000 eura, uz napomenu kako će u slučaju pozitivnog nalaza završiti u zatvoru zbog svojega nemara.

-Sa zatvorima nemaju nedoumica u Rumunjskoj. Jednog mladića iz Bukurešta očekuje i do 15 godina zatvora jer se oglušio na odredbu samoizolacije. Nakon što je danima izlazio izvan svoje kuće bez ikakve zaštite, stigla mu je obavijest da je pozitivan na koronavirus. Nikada se neće doznati koliko je svojih sugrađana zarazio svojom nebrigom.

-Pandemija koronavirusa trenutno je zahvatila 187 država svijeta. Bolest je zaobišla samo neke afričke države i Antartik.

-U ovoj pandemiji nitko više niti ne spominje migrantsku krizu. Vjerojatno zato što su im neke terorističke organizacije preporučile da pričekaju dok se pandemija ne smiri pa će tek tada opet nagrnuti na granice europskih država.

-Najveći apsurd za kraj:koronavirus se dokazano prenio iz Kine gdje su u duhu tradicije tamošnji građani uživali u delicijama od zaraženih sušenih šišmiša. Epidemija u Kini jenjava pa je ta država sada velikodušno najavila pomoć u zaštitnim maskama i respiratorima nekim državama koje bilježe porast oboljelih i nestašicu medicinske opreme.

L.O.