Kosci se vraćaju na Velebit

0

(Krasno, 13. lipnja 2010. godine)

„Povratak tradicionalnih kosaca na Velebit“ naziv je kulturno-etnološke manifestacije koja će se održati u sklopu Antonja u nedjelju, 13.lipnja 2010.godine s početkom u 10,00 sati u Krasnu. Svoje vještine u košnji planinskih travnjaka uz Upravu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit okušat će natjecatelji – kosci s područja Like i Krasna.

Cilj manifestacije je prisjetiti se kako su „naši stari“ kosili velebitske travnjake i spremali zalihe sijena da bi prehranili stoku. Osim košnje trave, natjecatelji će pokazati kako klepati i naoštriti kosu i vezati sijeno u bale, a proglasit će se i najbolji kosci.

Natjecanje u košnji nastavit će se u subotu, 26.lipnja 2010. s početkom u 10,00 sati u Stocu gdje će se natjecati kosci sa senjskog područja. Finale će uslijediti 01.srpnja u Štirovači kada će se proglasiti „majstor kosac.“

Organizatori manifestacije su Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit, koji za posjetitelje priređuju iznenađenje.

Felix/ Grad Senj