Kosinj opet pliva, iz Zagreba nitko ne dolazi

KOSINJ – U kontekst stare izreke po kojoj se povijest ponavlja valja nam nakon svake obilnije kiše staviti sudbinu Kosinjskog polja. Nakon nekoliko kišnih dana i porasta vodostaja svih potoka i rijeka ogromne količine vode Ličkog polja slijevaju se u rijeku Liku. Priliv na hidroelektrani „Sklope“ trenutno iznosi oko 500 m3 u sekundi i voda je već preplavila ceste i putove što iz Gornjeg Kosinja vode za Podjelar, Šušanj i Kosinjski Bakovac. Nastavi li vodostaj rasti ovom dinamikom, Gornji Kosinj će po tko zna koji puta u svojoj povijesti opet postati otok.
Stožer za zaštitu i spašavanje općine Perušić stalno obilazi teren. Članovi Stožera u stalnom su kontaktu s nekolicinom mještana cijeloga područja, a informacije se mijenjaju iz sata u sat. Načelnik Stožera Drago Hećimivić je u pratnji načelnika Općine Perušić Ivice Turića i pročelnika PUZS Gospić Jose Živokovića obišao teren i održao sastanke s mještanima koji se svake godine u ovakvim teškim situacijama stavljaju na raspolaganje. Provjeravaju se brojevi mobitela, stanje cesta, ima li u odsječenim selima težih bolesnika, kako dopremati namirnice…
-Nažalost, i mi i mještani Kosinja navikli smo na ovakve situacije, rekao nam je Drago Hećimović. Već smo u funkciju stavili tri motorna čamca, a isto toliko smo zatražili od DUZS-a. Prema zadnjoj informaciji voda je poplavila cestu od Kosinjskog mosta prema mjestu Rudinka. Poplavi li most, čamci će biti jedino prijevozno sredstvo i za sela Lipovog polja. Ovdje živi oko tisuću ljudi, mahom starije životne dobi i mnogima treba liječnička pomoć. Ljudima je već dojadilo da svake godine imaju ovakve situacije. Bojimo se da se ne ponovi 2010. godina kada je voda prodrla u brojna kućanstva i načinila goleme štete. Stanje još nije kritično, ali se bojimo najgoreg jer vodostaj neprestano raste. Ovdje je jučer palo rekordnih 116 litara kiše na četvorni metar. A sve ovo zapravo traje već 50 godina, a ništa se ne poduzima. Što se tiče hidroelektrane i odnosa HEP-a prema Kosinju i njegovim žiteljima stanje je kaotično i nedopustivo. Od viših instanci nitko nas ništa ne pita, nitko ne dolazi u Kosinj. Poplave tako „prepuštaju“ nama i mještanima, da se sami borimo protiv njih. Godinama se govori o izgradnji nove hidroelektrane „Kosinj 2“ , međutim od toga za sada nema ništa. Kao predsjednik Stožera, ali i kao građanin, moram reći da je ovakvo stanje neodrživo. Sva lanjska obećanja HEP-a da će se stvari početi mijenjati u tome smislu ostala su samo-prazna obećanja. Zaboravili su na Kosinj i sve te ljude, a to je vrlo, vrlo nepošteno, zaključuje Drago Hećimović.
Kao i svih godina prije, mještani se pouzdaju u Stožer i Općinu, Ličko-senjsku županiju, Crveni križ, DVD Perušić, PUZS Gospić, perušićku ambulantu, HGSS Stanicu Gospić… Na domaće snage koje ih nikada nisu zaboravile.

M. S.

Nastavak ispod oglasa