Kosor u Gospiću označila početak radova na objektu poliklinike OB Gospić

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor označila je danas u Gospiću početak radova na gradnji objekta za specijalističko-konzilijarnu djelatnost poliklinike Opće bolnice Gospić. Radovi su vrijedni 8,4 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u roku od 270 dana.

Objekt se gradi unutar kruga Opće bolnice Gospić, a u njemu će biti smješteno 11 specijalističkih i dijagnostičkih centara.

“Ulaganje u zdravstvo uvijek je ulaganje u gospodarstvo, i to je trend koji Hrvatska mora nastaviti. ”  rekla je premijerka dodajući kako je to i ulaganje u ljude koji rade.

‘To je važno jer je Gospić tako smješten da svi koji idu od sjevera prema moru moraju proći ovim predivnim krajem. Vrijedna je ovo investicija i ponosna sam, ali moram reći da jednako tako ulažemo i u sve druge krajeve Hrvatske i sve druge bolnice. Ono na što sam ponosna jest da u posljednje dvije godine, kada smo se mnogo čega morali odricati, kad smo morali smanjiti proračun za oko milijardu eura, nismo odustajali od važnih projekata ni u gospodarstvu ni u zdravstvu’ – zaključila je premijerka.

Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbi, odmah na početku istaknuo je da je gospićka bolnica 90-ih bila jedina ustanova u ovome gradu koja nije stavila ključ u bravu.

“Na 500 metara zračne linije iza naših leđa bili su četnici, a 50 metara ispred bila je zloglasna tzv. Jugoslavenska narodna armija, a nas desetak radili smo u ovom podrumu i dočekivali naše ranjene. Želim čestitati svima koji su i tih dana, a naravno i kasnije, živjeli, radili, bdjeli u ovoj bolnici, ratnoj bolnici za koju, nažalost, neki i danas govore da bi bilo dobro da je nema, da nema ni magnetske rezonancije ni CT-a, a samo u posljednje dvije-tri godine na tim je pretragama bilo 13 tisuća pacijenata, ne samo iz ove županije nego iz Zadarske, Šibenske, Karlovačke, Primorsko-goranske, Varaždinske i to je najbolji odgovor onima koji govore da su magnetska rezonancija i CT napravljeni samo za građane Gospića” – kazao je ministar.

“Do kraja ove godine gospićka bolnica bit će jedna od prvih bolnica bez papira, u potpunosti informatizirana. Hrvatsko je zdravstvo vodeće, kad je riječ i informatizaciji, ne u Europi nego i u svijetu. U posljednje dvije godine u zdravstvu smo smanjili gubitak za više od tri milijarde kuna i tako postali jedan od financijski najstabilnijih zdravstvenih sustava u Europi. Ponosan sam što stojim na čelu tog sektora i što sam u Vladi Jadranke Kosor i što se nećemo umoriti ulagati u hrvatsko zdravstvo” – rekao je Milinović zaključivši da je podatak da kroz gospićku bolnicu godišnje prođe 4000 pacijenata te se obavi 250 tisuća konzilijarnih pregleda najbolji odgovor onima koji govore da se u ovoj bolnici ne radi.

Audio zapis Govora Jadranke Kosor

H.J.