Krajina ekspress, jedini vlak na svijetu koji je vozio bez šina

Radnici sa Željezničkog kolodvora Knin su u ljetu 1991. godine sagradili oklopni vlak, tzv. Krajina ekspress. U lažnoj promidžbi toga vojnog resursa išlo se toliko daleko da su vlastodršci u Kninu spekulirali kako „oklopni voz može putovati i izvan tračnica“. Dakako da ovoj tvrdnji nitko pametan nije vjerovao, ali je tada svakako dobro došla kao nepostojeći dokaz „vrhunske tehnologije Krajine i način da pospješi svoju obranu“.

Oklopni vlak bio je sklepan od starog željeza i limenih ploča, prvotno naoružam teškim strojnicama i protuavionskim topovima call. 20 mm. Prvi puta je upotrijebljen u napadu na Štikadu, a do veljače 1992. godine bezuspješno je napadao Ribnik i ostala mjesta. Vjerojatno i zato što je vojnu doktrinu Krajine ekspress razrađivao i ratni zločinac Rade Čubrilo iz Raduča koji se uoči početka agresije na Hrvatsku zanosio mišlju da će vrlo skoro njegova vojska ući u Zagreb, a on će držati vatrene profašističke govore na Trgu bana Jelačića.
Svojedobno je podršku Krajina ekspressu došao iz Beograda dati i ratni zločinac Vojislav Šešelj, ali je tada ostala zabilježena jedino njegova svađa s tzv. kapetanom Draganom o tome tko je veći četnik i više zaslužan za propalu kreaciju tzv. Krajine.
Krajina ekspress koristila se i u napadu na Bihać 1995. godine, a kraj rata je dočekala kao staro željezo odbačeno uz tračnice na dionici Gračac-Gospić.

L. O.