KRAKOV Odana počast poginulim hrvatskim vojnicima na vojnom groblju Lagiewniki

Obilježavajući stotu godišnjicu prvog svjetskog rata danas je u Krakovu odana počast poginulim hrvatskim vojnicima koji su umrli u lokalnim bolnicama, a sahranjeni su na vojnom groblju 384 Lagiewniki pokraj svetišta Božjeg milosrđa koje se nalazi u Lagiewnikama u malopolskom vojvodstvu.

Na groblju je sahranjeno između 266 i 275 vojnika iz svih nacija tadašnje  Austro-ugarske monarhije, a među njima i do sada identificiranih  11 Hrvata. Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odana je počast pred spomenikom koji je postavljen uz pomoć  počasnog konzula RH sa sjedištem u Krakovu Pavela Wlodarczyka. Cvijeće i svijeće je položio veleposlanik RH u Poljskoj Tomislav Vidošević zajedno sa počasnim konzulom i umirovljenim časnicima, predstavnicima HVIDR-e NZI-NZZ, među kojima su i dvojica Ličana, braća Valentino i Toni Rajković iz Brinja.

Nastavak ispod oglasa

Nakon komemoracije izaslanstvo je posjetilo hrvatski Oratorij u centru Sv. Ivana Pavla II, koji je također realiziran uz pomoć počasnog konzula Wlodarczyka. Oratorij karakterizira lik IVANA PAVLA II, Blaženog Kardinala Alozija Stepinca i slika Majke Božije s djetetom.

Sam centar Ivana Pavla II. nalazi se na mjestu nekadašnjeg kamenoloma Solivaj u kojem je mladi Karol Woitila u  mladosti radio.