Učenici OŠ „ Anž Frankopan“ iz Kosinja obilježili  su Dan kravate i tako se pridružili mnogobrojnim školama i društveno-kulturnim događanjima u mnogim gradovima u RH i u nekim gradovima u svijetu. Cilj je bio da se djeca upoznaju s povijesnim činjenicama, da se pokažu identitetske vrijednosti te da se spozna pozitivna slika Hrvatske u svijetu.

Bilo je važno osvijestiti učenike kako je kravata simbol kulture i otmjenosti. Kako se nosi prilikom važnih događanja u životu svakog čovjeka, a kravata je danas najrasprostranjeniji modni detalj u svijetu.

Ujedno je i jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a istodobno prepoznatljiv i priznat kao hrvatski simbol. Kronologija nastanka kravate seže u 17. stoljeće. Ona  je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod Francuskom borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.).

Ovaj je „modni“ detalj izazvao veliko zanimanje Parižana koji su oduvijek bili modno osviješteni i korak ispred drugih. Ubrzo su usvojili ovaj novi odjevni predmet koji se nosio „a la Croate“, na hrvatski način. Tako se kravata ubrzo proširila Europom kao znak kulture i otmjenosti.

 Budući da je kravata danas najrasprostranjeniji modni detalj u svijetu, djeca Kosinja su danas došla s kravatama oko vrata, te su tako doprinijela obilježavanju Dana naše najpoznatije „kreacije“. 

L.O.