Od kada je 1941. godine tijekom tzv.  narodnog ustanka  spaljena katolička crkva u Boričevcu, ovaj je kraj ostao bez ijednog  katoličkog sakralnog  zdanja. O   povijesti crkve u  mjestu Donji Lapac nema podataka, iako se pretpostavlja da je u tome kraju u dotursko vrijeme  bio bogat duhovni život. Ta bi se povijesna nepravda trebala ispraviti gradnjom katoličke crkve Svetoj Ivana Pavla II. Jučer je biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović blagoslovio kamen  temeljac položen na lokaciji buduće crkve čija će gradnja započeti ovih dana, a završetak radova i blagoslov crkve trebao bi se dogoditi do konca kolovoza  naredne godine.  Teren za gradnju nove crkve Biskupija je kupila od Općine Donji Lapac,  gdje će građevinska tvrtka „GIVI“ iz Otočca   prema projektu  graditi crkvu i župnu kuću, te urediti prilaze i okoliš. Ukupna vrijednost radova bit će oko 4.3 milijuna kuna. Nova crkva sv. Ivana Pavla II. gradi se  na lokaciji udaljenoj oko 200 metara od središta Donjeg Lapca i bit će visoka 26 metara.

U svojoj propovijedi, biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović osvrnuo se na povijesna događanja u ovim krajevima, egzodusu i proganjanjima ljudi, te otkrio neke do sada nepoznate činjenice.

– Danas blagoslivljamo temelje crkve koju ćemo posvetiti sv. Ivanu Pavlu II. Pred dva dana proslavili smo 15. obljetnicu uspostave Gospićko-senjske biskupije. Uspostavio ju je isti papa Ivan Pavao II. pa je i ovo djelo na neki način izraz naše zahvalnosti prema njemu. Posebno želim istaknuti da je taj Papa za vrijeme svoga posjeta Hrvatskoj 4. listopada 1998. blagoslovio temeljni kamen za ovu crkvu koju njemu posvećujemo, jer je u međuvremenu proglašen svetim. Zato smo danas svi posebno radosni i ponosni. Valja na kraju reći da je ovo prva katolička crkva koja se u novom vijeku gradi u ovom mjestu. Pozdravljajući još jednom sve nazočne, zahvaljujem općinskim vlastima što su nam omogućili kupnju gradilišta u samom središtu mjesta. Vjerujem da će i ova crkva i zajednica koja će se u njoj okupljati doprinijeti da na ovim prostorima ni pravoslavci ni katolici neće biti prisiljeni bježati jedni od drugih, odnosno da se nijedni neće osjećati ugroženi od drugih, kazao je biskup Bogović u propovijedi prilikom polaganja kamena temeljca nove crkve.

H.J.