GOSPIĆ-Potpisivanjem povelje za polaganje kamena temeljca i Ugovora o obvezama za izgradnju višestambene građevine iz programa POS-a između APN-a i Grada Gospića učinjen je novi korak u izgradnji objekta u Pazariškoj ulici koji će sa 30 stambenih jedinica označiti novo poglavlje u stanogradnju u središtu županije. Govoreći o novom objektu gradonačelnik Grada Gospića nije dvojio kako će treća zgrada iz sustava POS-a imati višestruki značaj.
-Na ovaj način činimo napore da bi se zaustavio trend odlaska mladih ljudi iz Gospića. Do današnjeg čina izvršeni su svi redovni koraci u cijeloj proceduri pa se direktoru APN-a g. Slavku Čukelju i njegovoj zamjenici gđi. Ljerki Hodak zahvaljujem na profesionalnom i vrlo kooperativnom odnosu. Mi smo za novi objekt osigurali zemljište i kompletnu infrastrukturu. Zbog viših tehničkih standarda Grad je dodatno investirao 1.4 milijuna kuna kako bi cijena stanova bila prihvatljivija krajnjim korisnicima, što će s vremenom vratiti kroz otplatu kredita. Zgrada je već u potpunosti prodana, a gradit će je GP „Nexe grupa“, rekao je između ostaloga gradonačelnik Krmpotić. Govoreći o trećem objektu iz sustava POS-a u Gospiću, zamjenica direktora APN-a Ljerka Hodak istaknula je pogodnosti za kupce stanova jer su se kamatne stope ove kreditne linije smanjile sa 3 na 2 %, odnosno sa 2 na 1 %. Direktor APN-a Slavko Čukelj istaknuo je kako su današnjem činu prethodile sve zakonske radnje, od projektiranja, preko sustava Javne nabave.
– Prije svega moram pohvaliti ovu, kao i prethodne strukture Grada Gospića na ekspeditivnosti i vrlo ozbiljnom pristupu poslu stanogradnje u svim njegovim segmentima. Cijena četvornog metra stana iznosit će 865,54 eura, dok će cijela zgrada stajati oko 12 milijuna kuna. Pri tome poticajna sredstva države iznose 2.8 milijuna kuna, pa su stanovi iz sustava POS-a i dalje najpovoljniji način kupnje stana, s najmanje 20 tisuća eura uštede u odnosu na klasične kreditne linije. Zgrada bi trebala biti završena za 420 dana, odnosno za 14 mjeseci, rekao je direktor APN-a Slavko Čukelj.
Na mjestu buduće zgrade u Pazariškoj ulici upriličena je svečanost polaganja kamena temeljca kojega je položila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak -Taritaš. Gradonačelnik Petar Krmpotić tom je prilikom osim ministrice i njezinih suradnika, pozdravio i saborskog zastupnika dr. Darka Milinovića, župana Milana Kolića kao i buduće stanare.
-Grada Gospića i na ovaj način pokazuje nastojanja da svojim sugrađanima na najpovoljniji i najkvalitetniji način pomogne u rješavanju ovog egzistencijalnog pitanja. Moram naglasiti kvalitetan odnos APN-a i resornog Ministarstva. Ovaj prostor je Gradu darovao MORH pa i na ovaj način dokazujemo kako ćemo kvalitetno koristiti prostore i objekte koji su nam dani na raspolaganje. Povećanje troškova rezultat je novih tehničkih standarda EU, što je platio Grad Gospić, a vratit će se u Proračun kroz kreditiranje, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Ministrica Mrak Taritaš govorila je o simbolici gradnje.
-Dolazeći ovamo iz daleka smo vidjeli dizalicu. To znači da se nešto gradi, da ovdje ima pomaka, da su ovdje nova radna mjesta i bolji standard građana. Kako je dobro rekao gradonačelnik, važno je da ovdje ostanu mlade obitelji. Ujedno je ovo i odličan primjer kvalitetne suradnje državne i lokalne razine. Država i Grad Gospić zajedničkim projektom omogućuju građanima stjecanje nekretnine za 865 eura po kvadratu, uz kamatu od 3%. Veselim se ovom projektu. Svima nama želim ljeto bez kiše, zbog ove gradnje i zbog Slavonije. Želim i vama Ličanima blagu zimu da bi radovi na novoj zgradi tekli što bolje, kazala je ministrica i simboličnim polaganjem kamena temeljca označila početak radova na novoj zgradi iz sustava POS-a u Gospiću.

H. J.