Kreće operativna akcija „Mir i dobro“

Sa sutrašnjim danom, 15. prosinca započinje operativna akcija „Mir i dobro“ koju MUP RH provodi 25. put zaredom, a trajati će do 8. siječnja 2019. godine. Tim je povodom u Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana i konferencija za medije kojoj su prisustvovali voditelj Službe policije Josip Dujmović, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Alen Rotvajler i predstavnik Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije dr. Ivan Jakopčić.

Voditelj Službe policije naglasio je da je cilj ove akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, te da se sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine očekuje da će veći broj građana nazočiti upriličenim svetim misama i okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima. Istaknuo je kako se prosuđuje da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini. Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove policijske uprave kontaktirati će predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade. Tijekom provođenja operativne akcije «Mir i dobro» policijski službenici će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, dok će u cestovnom prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.

Nastavak ispod oglasa

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Alen Rotvajler pojasnio je da se sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda. Pirotehnička sredstva razreda I. čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina. Pirotehnička sredstva razreda II. čine sredstva za male vatromete, odnosno petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i slično.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine sredstva za srednje vatromete, odnosno rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i slično.

Pirotehnička sredstva razreda II. i III. razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Doktor Ivan Jakopčić istaknuo je kako je nažalost poznato da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške ozljede posebice šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha. Isto tako ova sredstva mogu izazvati požare (na balkonima, podrumima…), a njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje i sl.) je naročito opasna.

PULS/L. O.