Kreće promotivni tjedan NP Plitvička jezera

U duhu tradicije NP Plitvička jezera uskoro kreće sa promotivnim tjednom. Tako će se od 21. do 27. listopada ove godine ta se akcija pridružuje mnogima  kojima naš najstariji, najveći i svakako najljepši nacionalni park upisom na UNESCO-vu Listu svjetske baštine ove godine obilježavamo 70 godina od proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom i 40 godina od upisa na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Još je  8. travnja 1949. godine proglašen prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. 

Zapravo je nemoguće definirati koji detalj Plitvičkih jezera više zaokuplja pozornost i poštovanje posjetitelja i znanstvenika. Prebogata flora i fauna s obiljem endemskih vrsta, plitvičke orhideje, proces osedravanja i stvaranja sedrenih barijera kao  „majke svih slapova“- sve ovo čini ekološku rapsodiju bezvremenskih, univerzalnih vrijednosti. Zbog čega se promotivni tjedan bilježi u mjesecu listopadu? Zato što su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine.

Nastavak ispod oglasa

Kupnjom ulaznice online u tome tjednu se ostvaruju promotivne cijene ulaznica. Tada će cijena ulaznica za odrasle biti samo 50 kn, studenti će plaćati 30 kn, a djeca 20 kn. Djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom  preko 50 posto imaju gratis ulaz. Osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50 posto će gratis ulaznicu dobiti na ulazu uz predočenje valjane iskaznice. Za djecu do 7 godina i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50 posto nije potrebno unaprijed rezervirati ulaznice.

Premalo je riječi koje mogu dovoljno atrbutirati eskalaciju ljepote što nam je priroda nesebično nudi u svakom kutku Plitvičkih jezera. Reći kako postoji milijun razloga da bi se ovih lijepih jesenjih dana uhvatili „u koštac“ sa svom ovom ljepotom nije tek puka jezična hiperbola. Plitvička jezera doista su neponovljivi legat majčice prirode i Stvoritelja koji nam je podario valjda najljepši kutak na Zemlji.

M.S.