Nakon proljeća u znaku COVID-19, sve se više ljudi okreće prirodi. Na tome je tragu i  Hrvatska škola Outward Bound, organizacija koja se bavi iskustvenim učenjem u prirodi. Kao i prijašnjih godina opet organizira “Ljetnu pustolovinu”. Ovaj je Program sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i održava se u sklopu projekta „Outward Bound – Programi doživljajne pedagogije za mlade”.

Riječ je segmentu koji obuhvaća edukacijski program namijenjen uzrastu osnovne i srednje škole, a provodit će se u Edukacijskom centru Outward Bounda u Velikom Žitniku nedaleko od Gospića. Prijaviti se mogu mladi u dobi od 13 do 17 godina preko online-prijavnice na web-stranici ove udruge.

Polaznici mogu izabrati između dva tipa programa, a to su  osmodnevne ljetne pustolovine u terminu od 15. do 22. srpnja 2020. namijenjene mladima u dobi od 13 do 17 godina, kao i  petodnevne ljetne pustolovine namijenjene mladima od 13 do 15 godina koje će se provesti od  24. do 28. srpnja ove godine.

Outward Bound programi osebujne su avanturističke pedagogije temelje se na metodama iskustvenog učenja u prirodi koje polaznika smještaju izvan udobnosti i hedonizma svakodnevnice. Mladi se suočavaju s brojnim izazovima, uči ih timskom radu i suradnji u nepoznatim situacijama u prirodnom okruženju. Kod mladih potiče razvoj samopouzdanja i samostalnosti, empatije, timskog rada i komunikacijskih vještina. „Ljetna pustolovina“ predstavlja intenzivno iskustvo i stvara pozitivan stav prema rješavanju problema i suočavanju s izazovnim situacijama. Učionice u ovim programima nalaze se posvuda u Lici: uz livade, rijeke, šume i pustopoljine.

L.O.