Koncem prošlog stoljeća u Nizozemskoj se pojavilo prvo vozilo pokretano ljudskom snagom, gdje su putnici pedalama  vozili sebe, prijatelje i-pivo! Ovaj način izleta i zabave ubrzo se proširio diljem cijele Europe. Već godinama ih se sve češće suusreće i u drugim dijelovima svijeta, negdje ih nazivaju “Party Bike”, negdje ”Pedal Pub” ili slično, a najčešće je to “Beer Bike”, piše Novi list.

Bez obzira radi li se o proslavi rođendana, djevojačke ili momačke večere, teambuildingu ili turističkoj turi kroz grad – ovaj oblik druženja uz pedaliranje u opuštajućoj i zabavnoj atmosferi uz nezaobilazno osvježenje danas je vrlo popularna i atraktivna pojava u Berlinu, Londonu, Amsterdamu, Pragu, Budimpešti. Po prvi puta u Hrvatskoj od sada se može iskušati i u Dugoj Resi.

Mladi dvojac Krunoslav Kišpatić i Tomislav Capan osmislili su PUB-bike za 12 ljudi i već na samom početku ovog pragmatičnog projekta stekli široku popularnost i simpatije  Duge Rese, ali i šire. Krunoslav nam pripovjeda:

-Naziv našeg projekta je „Beer Bike Duga Resa. Zamišljen je kao dodatak turističkoj ponudi ovoga kraja. Vozilo je namijenjeno za 12 ljudi, od čega njih osam „pedaliraju“. Ruta kojoj se uobičajeno krećemo duljine je osam kilometara i, uz ostalo, prolazi uz tri prekrasne plaže na rijeci Mrežnici. Ondje se putnici mogu odmoriti, okupati, osvježiti… Vozilo je izrađeno u Slovačkoj te je konačno i stiglo u Dugu Resu.  Naše vozilo opremljeno je šank-klupama i nezaobilaznom bačvom hladnoga piva.“Beer Bike“ ima vozača, svu potrebnu signalizaciju i svakako potrebnu sigurnost svih koji se na njemu voze. Vozilo je tek nešto brže od prosječnog pješaka pa je idealno za razgledavanje predivnih krajolika oko Mrežnice. Treba naglasiti kako su jedina osvježenja vozača voda, hladni sok i hladovina. Trajanje vožnje ovisi o potrebama putnika, o njihovim željama koliko se i gdje žele zadržati, kao i koliko brzo pedaliraju, kaže Krešimir Kišpatić.

Vijest o prvom hrvatskom“Beer Bike“ brzo se proširila društvenim mrežama pa su vlasnici pretrpani narudžbama. Za vožnje se prijavljuju ljubitelji prirode i piva obaju spolova, domaći i strani gosti. Svi oni žele svoje mjesto na prvom hrvatskom  putujućem šanku koji prolazi uz nezaboravne vinjete prelijepe rijeke Mrežnice.

L.O.