Već smo pomislili kako su ilegalni migranti odustali ili barem smanjili zanimanje za upadima na hrvatski teritorij. Da tome nije tako svjedoči zadnji slučaj iz okolice Rijeke. U riječkom zatvoru završio je jučer poslijepodne 22-godišnji Nijaz Nezić, bosanskohercegovački državljanin uhvaćen u krijumčarenju ilegalaca. U tome su mu pomogle dvije sudionice, zajedno sa kojima je pokupio ilegalce na području Otočca.

Naravno da vozač ilegalce nije pokupio nasumice, već je to bio dio uigranog plana da ti ljudi najprije ilegalno prijeđu državnu granicu i onda ih se na određenom mjestu ubaci u vozilo i nastavi prema slovensko-hrvatskoj međi. U automobilu Fiat „Punto“ nije bilo prostora da se na normalan način prevoze petorica Afganistanaca pa je jedan od njih je završio u prtljažniku. I dok je uhićeni Nezić vozio ilegalce, kao prethodnica u VW Passatu bile su njegove dvije pomagačice zadužene da zavaraju policiju.

Unatoč oprezu krijumčari su pali na području Vrbovskog dok su autocestom Rijeka-Zagreb išli prema Rijeci. Zaustavljeni su nešto iza 22 sata, a krajnje odredište im je bila Klana i državna granica sa Slovenijom. Nakon što je osumnjičeni Nezić ispitan u državnom odvjetništvu, podnijet je prijedlog da mu se odredi jednomjesečni istražni zatvor.

A ilegalci? Već po ustaljenom običaju nitko od njih uza se nije imao nikakav dokument. Da su s područja neke druge civilizacije mogli bi policiji reći kako se svi oni zovu Miki Maus, Tarzan ili Zagor Te-nej. Ovako će bez obzira na točnost identifikacije svi oni biti uskoro vraćeni natrag u BiH. Tako su ostali bez novca koji su platili put od Otočca do Klane pa će se sada pridružiti kontingentu očajnika koji bauljaju po BiH. Bez novca, dokumenata ili smještaja u nekom od migrantskih naselja. Upravo pred zimu.

L. O.