Kriminalac Đorđe Božović Giška ubijen je u Gospiću

Jedan od najvećih europskih i jugoslavenskih kriminalaca Đorđe Božović zvani Giška (36) ubijen je na križanju Bilajske i Jasikovačke ulice u Gospiću prije točno 30 godina. Giška je bio osnivač i zapovjednik zloglasne srpske  paravojne formacije Srpska garda koja je u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata vojevala  i hvalila se kako im je cilj „palež i bela tehnika“. Prilikom jednog tenkovsko-pješačkog napada na Gospić paravojne snage tzv. Krajine pokušale su slomiti otpor branitelja u smjeru Čardaka. Iako daleko  brojniji i bolje naoružani, u tome nisu uspjeli. U jednom takvom napadu Giška je dobio prostrjelnu ranu za koju su čak i njegovi sunarodnjaci tada tvrdili da je zadana od „prijateljske vatre“. Svjedoci toga događaja i danas se spore je li Gišku greškom ubio netko njihov, ili je to bilo stračunato ubojstvo budući je ovaj  zločinac sve više smetao političkim krugovima Beograda.

Tako je ovaj europski kriminalac skončao na gospićkom asfaltu, pod nikada razjašnjenim okolnostima. Uskoro su ubijeni i mnogi njegovi prijatelji i sljedbenici koje je smrt uglavnom zatekla daljeko od bojišnice.

Nastavak ispod oglasa

Intrige oko upletenosti jugoslavenskih tajnih službi u Giškinu smrt i danas su aktivne.Dan prije pogibje ovaj kriminalac je prijateljima izjavio kako neće dočekati 36. rođendan jer se oko njegove sudbine „plete“ izdajnička urota. Tako je i bilo jer je sudbina htjela da pogine 15. rujna 1991. godine,  samo dan prije rođendana.

L. O.