Križ u Kompolju kao bezvremenski podsjetnik tko smo i što smo, koja nam je vjera i čemu težimo

U Kompolju pored Otočca ovih je dana podignut veliki bijeli “Zavjetni križ” . Podignut je  brežuljku Glavica i dominira ovim prostorom, a u nedjelju, 27. listopada će biti blagoslovljen u 15 sati.

Glavni „krivac“ ove lijepe duhovne priče je međunarodna mreža Hrvata iz cijeloga svijeta pod nazivom ‘Planetarna Hrvatska“. Sve ovo bi bilo nemoguće realizirati bez kompoljskog svećenika Don Anđelka Kaćunka, obitelji Petra Degoricije koji je besplatno ustupio svoje zemljište te nekolicine ljudi dobre volje.

Nastavak ispod oglasa

Kompoljski Zavjetni križ podignut je na privatnom vlastništvu (parceli) obitelji Petra Degoricije, koja je lokaciju za križ i okoliš darovala za njegovu izgradnju. Ovaj veliki križ je dimenzija 16×8 metara, izgrađen je od bijeloga betona prema izvedbenom projektu stručne projektantske tvrtke, a gradnju je izvela otočka tvrtka “Givi d.o.o”.

U podnožju Križa nalaze se ploče s natpisom koji objašnjava  svrhu toga zdanja: ploča s hrvatskim tekstom i uz njoj ploča na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Natpis na hrvatskom jeziku glasi:

“Navik on živi ki zgine pošteno!”

U spomen svim hrvatskim žrtvama

Bojišta, stratišta i sudišta

Od stoljeća sedmog do Haškog tribunala i naših dana!

‘Planetarna Hrvatska’ 2019.

Svrha je toga poduhvata na civiliziran način oduprijeti se teretu UN-tribunala, koji (teret) nam je kao narodu i pojedincima nametnuo po svijetu i to tijekom borbe za slobodu i stvaranja hrvatske države.

Tim Križem se nastoje zacijeliti i ‘stigme’ drugih nepravednih sudišta i montiranih procesa tijekom naše teške prošlosti.

Taj Zavjetni križ u aktualnim sadašnjim i budućim novim ugrozama kršćanskoga identiteta u Europi može nama u Hrvatskoj posvijestiti nekadašnju ulogu “antemurale christianitatis”, a sve kršćanske narode podsjetiti na dramatičan poziv pape Sv. Ivana Pavla II (od 22. listopada.1978.), koji kao da je izravno upućen Hrvatima danas: Europo i Hrvatska, “širom otvorite vrata Kristu!”

Don Anđelko Kaćunko & Planetarna Hrvatska