Krovne braniteljske udruge na Udbini protiv ćirilice i skidanja hrvatskih obilježja

Udbina će sljedeći tjedan biti mjesto okupljanja brojnih krovnih braniteljskih udruga s ciljem zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatske nacionalne manjine od strane politike koja je, kako kažu branitelji, prodala Hrvate na tom području u zamjenu za svoje interese.  Za komentar smo zamolili jednog od organizatora okupljanja i press konferencije Maria Adrineka ispred Udruge specijalne policije:

Adrinek
Mario Adrinek (u odori specijalne policije)

– U kontaktu smo sa svim udrugama. Nećemo dopustiti da se ukloni tabla Hrvatska Udbina i inzistirat ćemo na tome da se ćirilica ukloni s Udbine.
Adrinek sumnja u točnost broja stanovnika te u prilog tome navodi neke statističke podatke, ali i izjavu predsjednika Općinskog vijeća Općine Udbina Slobodnana Bjelobabe za HTV-ovu emisiju Prizma u kojoj je kazao: “Mi smo u našoj općini prešli 51%, ali realno nas nema toliko. Sve je stvar statistike”, rekao je Bjelobaba u izjavi za HTV-ovu Prizmu. Adrinek kaže kako je ovo dokaz trgovine ispod stola i oni koji su to napravili, moraju se suočiti sa svojom savješću. Kao glavnog krivca za događanja na Udbini Adrinek vidi načelnika Udbine Ivana Pešuta,  koji je za svoju poziciju žrtvovao nacionalne interese, ali i ŽO HDZ-a Ličko-senjske županije bez kojega, kako kaže, ćirilica na Udbini nije mogla biti postavljena. Kao prvi korak Adrinek najavljuje obnovu jednoga od simbola Udbine – tablu “Hrvatska Udbina”, koju je prema spisima s Općinskog vijeća tamošnja vlast planirala ukloniti.

Nastavak ispod oglasa

Vezano uz incident od 17. rujna u kojem je 24-godišnji pripadnik srpske nacionalne manjine iz sela Komići prijetio vlasnici tamošnjeg fast food-a, Adrinek navodi kako je to samo jedan u nizu incidenata koje povratnici iz Srbije provode nad hrvatskim stanovništvom.
– Takvih sukoba ima cijelo vrijeme, ali su se oni stavljali pod tepih. Svake godine u Mutiliću je dolazilo do nekih ekscesa i to postoji u policijskim evidencijama. Istina je potpuno drugačija od one kako je neki prezentiraju, kazao je Adrinek.

Ilija Vučemilović, jedan od organizatora okupljanja koje će se održati na Udbini sljedeći tjedan i  predsjednik Zbora svih Gardijskih Brigada, kaže kako je razlog svim incidentima i provokacijama u Vukovaru, ali i na Udbini, taj što Hrvatska od smrti prvog predsjednika dr. Tuđmana nema svoju politiku.

Ilija Vučemilović/ Foto:glas-koncila.hr
Ilija Vučemilović/ Foto:glas-koncila.hr

– Na Udbini imamo HDZ koji je kao naš pa imamo probleme. Hrvatski domoljubi imaju obvezu u ime suboraca zaštiti sve vrijednosti na kojima se temelji ova država. Mi smo se prvi ustali 1990. protiv nasilja, jednoumlja i sile. Mi smo ovoj politici omogućili da budu birani i izabrani. Kad srpska nacionalna manjina prihvati Hrvatsku kao svoju domovinu i kad prestanu uhićenja hrvatskih domoljuba, tek tada ćemo biti u mogućnosti sjesti za stol i razgovarati o ćirilici. Četnikovanje i paljenje hrvatskih zastava ostaje neprimjećeno i nezabilježeno od strane hrvatske policije. Stanje je slično onome 89., a učinke i rezultate svi znamo. Najgore u svemu će proći srpska nacionalna manjina jer upravo ovo sve ide njima na štetu, kazao je Vučemilović koji kao glavnog krivca vidi lokalnu i županijsku politiku.

 L.O.