Kako smo već javljali danas je u Krasnu, u Kući Velebita, održano obrazovno događanje za osnovnoškolce iz Krasna, Senja i Otočca pod nazivom Istraživači Velebita – rano znanstveno (STEM) obrazovanje za zanimanja 21. stoljeća. Organizator ovoga programa je Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, u suradnji s projektima PMF-Lumen (Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu,  Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi (Hrvatsko fizikalno društvo) i STEaM Lika (ZIR i SD Velebit).

Održane su sve tri planirane radionice, raspoređene po etažama Kuće Velebita. U prvoj radionici pod nazivom Mali fizičari: od tajni svemira do uzbudljivih otkrića na Velebitu, a izvođač je bio fizičar Dalibor Paar sa  PMF-a Zagreb. Djeca su se upoznala s nevidljivim silama koje oblikuju svijet u kojemu živimo. U drugoj radionici pod nazivom Istražimo tajni život stijena: što nam stijene govore o dalekoj prošlosti Velebita i planeta Zemlje izvođači su bili geolog Damir Lacković, HPM Zagreb i geologinja Nacionalnog parka Dubravka Kljajo. Pri tome su učenici saznali koje stijene grade Velebit i kako su nastale te kako je oblikovan prepoznatljivi velebitski krš. Na kraju, „spuštanjem“ na dno Lukine jame djeca su u završnoj radionici pod imenom Mala radionica bioinformatike: špiljske životinje- upoznali tajanstvene stanovnike velebitskog podztemlja. Predavači su bili Emina Horvat Velić i Bruno Srezović Bijelić, studenti PMF-a Zagreb. Na ovaj način su istražene i definirane osobitosti podzemnih životinja, uz pomoć micro-bit uređaja ušli u svijet genetike.

Između radionica učenici su pod vodstvom edukatora obišli postav Kuće Velebita te pobliže upoznali prirodne i kulturne posebnosti Sjevernog Velebita. Bila je ovo svakako edukativna trilogija za pamćenje!

L.O.