Denis Lončar
Denis Lončar
Rijetko kojem prolazniku ili putniku namjerniku za oko ne zapne kućica na Švičkom jezeru, nedaleko Otočca. Pa čak i oni, domaći, koji žive tik uz jezero, obavezno pogled „bace“ na otočić usred švičkog jezera koji budi maštu i plijeni ljepotom prirodne idile. (Ne)vrijeme s puno kiša i visok vodostaj uzrokovao je pojačani rast trave pa je pogled na jezero s kućicom gubio idiličnu sliku koja je oku i mašti godila.
U srijedu smo imali priliku vidjeti radnike otočkog poduzeća „Gacka“ d.o.o kako uređuju okoliš oko jezera i na malenom otočiću. Četiri radnika, „oboružana“ visokim čizmama za vodu, trimerima, samohodnom kosilicom i puno priručnog alata uhvatila se u borbu sa travurinom koja je priječila prilaz jezeru, odnosno onim, najzanimljivijim mjestima na koja dolaze ribići. Svaki pokos visoke trave otvarao je novi pogled na jezero i otočić sa kućicom na njemu.
Rukovoditelj RJ „Rijeka Gacka“ Denis Lončar kaže da su u poduzeću Gacka d.o.o kao i 2013. godine zaposlili radnike sa Zavoda za zapošljavanje. Riječ je o državnom programu Zavoda za zapošljavanje „Poticaj dugotrajno nezaposlenih osoba“. Za razliku od prošle godine kada smo zaposlili 9 radnika , ove godine zbog bitno promijenjenih uvjeta, primili smo tri radnika. U 2013. godini država je financirala zapošljavanje radnika po tom programu na područjima od posebne državne skrbi u potpunosti, ali ove godine to čini sa 50 posto pa smo bili ograničeni u zapošljavanju većeg broja radnika, isključivo zbog financijskih nemogućnosti. Radnici koji inače u poduzeću rade na uređenju okoliša nisu u mogućnosti zbog povećanog obima poslova sve poslove obaviti u vremenu kojeg smo zaplanirali. Tu je i problem koji se iskazao sa visokim vodostajem, stalnim dugotrajnim kišama, tako da se nisu mogli obavljati poslovi košnje trave, što je sada stvorilo povećani opseg poslova. U sljedećih petnaestak dana obavit će se poslovi koji su nam (za)ostali. Zapazili ste da imamo dva trimera, brzu samohodnu kosilicu ali i radnike koji znaju i žele raditi tako da u jednom danu možemo pokositi i urediti puno kvadrata, kaže Denis Lončar.
Dodao je da će se pokositi trava na otočiću, oko njega, a sve kako bi ljudima bio omogućen lakši prilaz te ribićima izabir njihovih dobro znanih pozicija. Uz jezero imamo 20 – 30 mjesta za pokositi, vanjsku obalu također, i mjesta gdje su ljudi napravili tragove, gdje se lovi riba. Pokušat ćemo ta mjesta proširiti i pokositi kako bi pristup bio što lakši. Svi su ti poslovi u planu godišnjeg gospodarenja rijekom Gackom, iako je težište na poribljavanju, prodaji ribolovnih dozvola i ribočuvanju. Unazad 20-25 godina, uz Gacku nije bio potreban trimer jer su se polja obrađivala i sve je bilo pokošeno. No danas, ako mi ne bi intervenirali na mjestima gdje su atraktivne lokacije za ribolov i prilazi jezeru, izgubili bi na važnosti, imenu Gacke, a pitanje je da li bi nam se ribići više ikada vratili.
Dražen Prša