Posvuda u Lici nestaju cijela sela jer nestaju i njihovi žitelji. Samo ponegdje se obnavljaju i održavaju opustjela imanja.  Uglavnom za potrebe godišnjih odmora nasljednika koji većinom žive u većim centrima. Zainteresirani kupci diljem Like traže stare kuće na selu i za njih vlada nešto veća potražnja. Zato što ondje caruje mir, a i cijene su u pitanju. To su mahom objekti u koje ne treba previše ulagati.

Kontaktirajući nekoliko agencija za prodaju nekretnina doznajemo kako je  potražnja za starijim kućama u Lici dosta izražena. Svakako i zato što su cijene uglavnom manje. Na području Ličko-senjske županije  aktualna je  i novogradnja. Prema informacijama iz HEP-a zahtjevi za nove priključke el. struje najviše pristižu za područja Gospića, Novalje, Senja  i Plitvičkih jezera. Ondje se gradi najviše, dok to svakako nije toliko izraženo u drugim sredinama.

Prazne i stare kuće po Lici kuće  prodaju se za manje novce. Uglavnom po selima u okolici Perušića, Udbine, Lovinca, Krasna, Otočca, Vrhovina i Brinja. Najviše ih kupuju žitelji iz velikih gradova bježeći od buke i užurbanog tempa života. Sasvim očekivano najveće cijene u Lici postižu stare kuće na širem području Plitvičkih jezera, u okolici Ličkog Petrovog Sela i šire.

U bližoj okolici Gospića obnovljene su već mnoge stare kuće. Pri tome ipak prednjače vlasnici koji su ondje ponikli, ali ima nešto i „dođoša“ koji su stigli iz drugih sredina i u Lici pronašli traženi mir. Po Lici na prodaju idu i kuće iz obnove, ali to je jedna sasvim druga kategorija ove priče.

L.O.