U Utočištu za medvjede u Kuterevu ovih dana na veliko kisele kupus. Trebat će im za hladne velebitske zime i mnoge volontere koji ondje stalno dolaze. Među zadnjima stigla je jedna Kolumbijka.

Ana-Marija Valencia ima 22 godine i završila je studij ekologije. U svojoj je domovini radila na zbrinjavanju medvjeda i zavoljela je tu vrstu životinja. Kada su se njezini rođaci nedavno vratili s turističkog izleta po Europi, posebno su joj opisali ljepote i posebnosti Kutereva i medvjeda iz Utočišta. Bio je to dovoljan motiv da Ana-Marija stupi u kontakt s voditeljem Utočišta Ivanom Crnkovićem Pavenkom i ovih dana stigne u Kuterevo.

Među posebnostima ovoga Utočišta i sela Kuterevo mlada Kolumbijka začudila se kako Ličani kisele kupus za zimu. Budući da u Kolumbiji vladaju sasvim drukčiji klimatski uvjeti ondje je spremanje zimnice nepoznat pojam. Zato je Ana-Marija zaželjela sudjelovati u pripremi kupusa. Odlučila je naučiti svaki detalj ove starinske ličke tehnologije kiseljenja kupusa koji uključuje i gaženje kupusa. Djevojka je spremno pomogla pri gaženju, na iznanađenje i odobravanje baka iz Kutereva koje su sve ovo promatrale.

Ana-Marija Valencia ostaje u Kuterevu narednih desetak dana i voljela bi da kupus kojega je ona gazila do tada bude ukiseljen.

M. S./U. K.