Ovo kasno i predivno ličko ljeto stanovnici Kutereva  koriste za sabiranje plodova svojega rada, spremaju se drva za predugu zimu koja ovdje zna potrajati i dulje od pola godine. Medvjedi  u Utočištu svaki djelić vremena sada koriste kako bi povećali svoju tjelesnu težinu i sakupili potkožni sloj masti. Ti „prirodni ogrtači“ svakako će im dobro doći kada ih biološki satovi i prve studeni potjeraju u brloge.

U Utočištu je uvijek skupina volontera. Ovih dana najbrojniji su Nijemci, njih petero, slijedi četvero volontera iz Srbije i po jedan iz Belgije i Hrvatske. Posla k’o u priči, kaže nam voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka.

-U ovo doba godine uvijek se nešto gradi i popravlja, uz redovnu skrb o medjevidima i ponyjima. Volontere iz Srbije predvodi Helena Poučki. Ona je već prekaljena Kuterevka jer je ovdje boravila kroz četiri godine. Helena je velika humanitarka koja je nedavno dovršila jedan projekt na Kosovu. Radilo se o pomoći starijem  stanovništvu srpskih sela kod Kamenice. Nije se gledala nacionalnost pa su u projekt bili uključeni tamošnji Romi.

Helena je tijekom boravka u Kuterevu provodila svoj program pomoći starijim mještanima. Imanje je važno, ali i poimanje problema treće životne dobi je još važnije. Tu se Helena posebno iskazala pa je u Kuterevu svi poznaju, zaključuje Pavenka.

Na ovaj se način za Kuterevo čulo i izvan naše domovine. Po mnogo toga dobroga, a za to zasluge imaju brojni mladi ljudi, od samoga Kutereva pa do prekomorskih država. Stoga Kuterevo sve više podsjeća na svijet u malome.

L. O.