Kvalitetom i novim sadržajima do uspješnog turističkog poslovanja

Iako je vrijeme udarnih turističkih poslovanja, iz Turističke zajednice Grada Otočca izvijestili su nas o svojem poslovanju, nakon što su sumirali poslovanje kroz proteklih pola godine odnosno u razdoblju od 01. siječnja do 30. lipnja 2016. Godine.
Direktorica TZ Grada Otočca Mladenka Orešković kaže da su u tom razdoblju zabilježili ukupno 11.014 dolazaka turista koji su ostvarili 14.086 noćenja, što u odnosu na ostvareni turistički promet u istom razdoblju prošle godine znači 3% više dolazaka i 8% više ostvarenih noćenja. Dodaje da su domaći gosti ostvarili ukupno 1.496 , što je blagi pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slabiji dolazak naših gostiju može se objasniti lošim vremenskim prilikama i visokim vodostajem Gacke , posebice u svibnju. Primijetili smo da se gosti duže zadržavaju, što nam je i krajnji cilj kada razmišljamo o kvaliteti turističke ponude. Pažnju im privlače nezaobilazne mlinice na Tonković i Majerovom vrilu, Muzej Gacke, Velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu , ali i otkrivaju kulturno povijesne atrakcije kao Gačanski park hrvatske memorije, Forticu , Svetište Boga Mitre na Špilniku. Uživanje u prirodi, ali aktivni odmor poput ribolova, kajarenja i bicikliranja privlači sve veći broj turista, kaže dir. Orešković.
Ako se analizira struktura gostiju po tipu smještaja najviše dolazaka i noćenja turista ostvareno u hotelskom smještaju gdje prevladavaju gosti iz Republike Koreje, a slijede ih Talijani, Nijemci, Austrijanci, Poljaci i Nizozemci.
Raduje podatak da je i Info punkt u središtu Grada postao nezaobilazno mjesto zaustavljanja domaćih i stranih gostiju, individualnih gostiju i grupa, starijih i mlađih dobnih skupina. Kao svojevrsno upotpunjavanje turističke ponude su i nedavno nabavljeni javni bicikli, koji odaju poruku da je Otočac ekološki osviještena destinacija. Zanimljiv je podatak da se većina stanovnika Otočca sugrađana odlučila na korištenje javnih bicikala, tako da u vremenu od kada su bicikli postavljeni, sklopljeno je preko 60-ak ugovora o njihovim korištenjima.
Nastavak pozitivnog trenda i u 2016. godini odličan je inicijalni pokazatelj tijeka ovogodišnje turističke sezone, ali i da smo na dobrom putu da postanemo prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma, kazala je dir. TZ Grada Otočca Mladenka Orešković.
Dražen Prša