Labuđi pjev Ličkog lista?

U današnjem broju Novog lista našao se prilog Lički list u kojem urednik i novinar toga glasila Edi Ppodan potpisuje tekst u kojemu za propast tiskovina, pa tako i Novog lista, krivi portale.
Iz pera nekolicine novinara i urednika očekivao bih i veliku količinu zavisti, ali ne i iz vašeg, g. Prodan. Vaša kvalifikacija pojedinih elektroničkih medija s područja Like nije samo netočna, nego i vrišteći nekorektna. Zabrinuto se pitate zbog čega je u Lici prodaja tiskanih medija pala na zanemarive brojke. Tko je kriv za takvo stanje? Zacijelo mi portali. Podsjetit ću vas da su „Jutarnji list“, „Večernji list“, „Novi list“ i „24 sata“ potpuno ukinuli dopisništva i otkazali suradnju dopisnicima s područja Like. Navodno se to ne isplati. Onda se svima nama valja zapitati zašto čitati (i kupovati) novine u kojima nećemo naći niti slova o ovom dijelu RH. Osim kada je u pitanju crna kronika. Vaša publikacija „Lički list“ spala je na jednog (1) dopisnika s ovog područja. Zašto? Ako malo zavirite u računovodstvo Novog lista naći ćete dugovanja prema bivšim dopisnicima, a u tome se neslavnom nizu nalazi se i prilog „Lički list“ s istim grijehom. I to prema suradnicima koji su skupa s vama i drugim kolegama stvarali taj prilog. Dugovanja su stvorena unatoč činjenici da su jedinice lokalne samouprave plaćale Novom listu račune za taj prilog, a čiji je dio novca trebao ići suradnicima koji su taj prilog stvarali. Nakon ovakvog odnosa prema bivšim dopisnicima ne želite im se niti javiti na mobitel, pa čak ignorirate njihove e-mailove. Podsjetit ću vas i na detalj kada smo se lani susreli u Rijeci. Tom ste prigodom nastojali s portalom „Lika online“ uspostaviti suradnju, prije svega da bi „Novi list“ izbjegao tužbu i sramotu zbog krađe naših tekstova i fotografija. Fotografija na kojima se nalazi naš vodeni žig, ali su vaši nevješti stručnjaci taj žig izbrisali, uz ostavljeni trag.
Jeli ovo „labuđi pjev“ priloga „Lički list“ koji je spao na ostatke ostataka, doista nije problem ovog portala. Vaše kvalifikacije o nečijem manjem ili većem profesionalizmu dajete vi koji se u Lici pojavite jedanput ili dva puta na godinu, pa na „daljinski“ uređujete taj prilog. Spominjete nedostatak mladih novinarskih kadrova. Ugledat ćemo se na vas i vaše tiskovine, ali ne po gore navedenim žalosnim primjerima. To što se portal „Lika online“ našao među TOP 30 po čitanosti hrvatskih portala govori više nego li sve vaše zajedljive i uglavnom potpuno netočne kritike. Usput pogledajte na kojem se mjestu u istoj kategoriji nalazi „Novi list“, medij krcat probranim mladim novinarima, na čelu s vama kao pomoćnikom glavnog urednika. Možda će vama i čitateljima otužnog priloga „Lički list“ nakon ovog teksta biti jasnije tko je kriv za njegov današnji status.

Urednik portala Lika online
Hrvoje Jurković

Nastavak ispod oglasa