Zanimljiva prezentacija “Financiranje ulaganja u obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ruralni razvoj iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.”, o mogućnostima koje pružaju nove mjere Ministarstva poljoprivrede, održano je u prostorijama KIC-a.
Petra Aničić, stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata u uredu LAG-a, te Ivana Starčević, upoznale su nekolicinu prisutnih s mogućnostima finaciranja za mlade poduzetnike koji žele poboljšati ili tek pokrenuti poljoprivredna gospodarstva.
Predstavljene su Mjera 4 i Mjera 6, a najveći naglasak stavljen je na Podmjeru 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.
– Tim mjerama moguće je ostvariti do 15 tisuća eura, za gospodarstva čija je ekonomska veličina od 2000 do 7 999 eura i može se ulagati u razvoj tih malih poljoprivrednih gospodarstava, kazala nam je Petra Aničić.
– Mi smo, što se tiče Programa ruralnog razvoja, prezentirali po cijelom LAG-u koji obuhvaća cijelu županiju, osim grada Otočca te obuhvaća općinu Gračac iz Zadarske županije. Prezentirali smo i ekološku proizvodnju u plastenicima indijske konoplje, uzgoj na visokim gredicama i uobičajeno imamo na svakoj prezentacije od 20 do 50 poljoprivrednika koji dolaze, a sve to ovisi o temi koja se prezentira, koga interesira. Kod nas se mogu dobiti informacije, pomažemo ne samo vezano za Program ruralnoga razvoja nego i za ostale natječaje, odnosno nacionalne. Nastojimo pomoći ukupnom razvoju područja LAG-a. Ima interesanata, čak bih rekla ne samo što se tiče poljoprivrede nego cjelokupan razvoj, i udruge i tvrtke, svi se mogu nama obratiti, zaključila je Aničić.
Objasnila je kako po podacima Savjetodavne službe Agencije za plaćenje na području županije postoji oko 5 tisuća OPG-ova, međutim da se točan broj mijenja iz dana u dan.
Ukratko, Mjera 4 odnosi se na Ulaganja u fizičku imovinu kroz koju se, ovisno o ulaganju koje poljoprivrednik ima u planu, može dobiti od 5 tisuća do 5 milijuna eura. Mjera 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja najviše se obraća mladima između 18 i 40 godina, a dobivene potpore dosižu iznos od 200 tisuća eura.
Iva Vidović Pocrnić