Danijel Tušak
Danijel Tušak
Danijel Tušak

GOSPIĆ – Lokalna akcijska grupa za Liku (LAG) trenutno okuplja devet jedinica lokalne samouprave, brojne poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nakon lokalnih izbora iz ličkog se LAG-a izdvojio Grad Otočac, ali se priklonila općina Gračac. Prema neslužbenim podacima otočki se LAG izdvojio zbog navodnih političko-područnih animoziteta prema Gospiću i priključila LAG-u Ogulin. Lički je LAG trenutno bez predsjednika jer je dosadašnji predsjednik Mario Barković dao ostavku na tu dužnost. Izborna skupština ličkog LAG-a održat će se do konca tjedna, a u tijeku su aktivnosti vezane uz pripremu strategije djelovanja. Poznati gospićki poduzetnik Danijel Tušak. Potpredsjednik je ličkog LAG-a.
-LAG Lika je upravo u aktivnostima donošenja razvojne strategije koja bi trebala za ovo područje postati jedan od ključnih uvjeta u smislu stjecanja sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj. Planovi za razvoj gospodarstva od 2014. do 2020. veliki značaj dao je upravo LAG-ovima i zamišljen je kao partnerstvo svih sektora s područja Like, javnog, privatnog i općenito gospodarskog . Važno je da svi čimbenici ove priče zajednički uvide mogućnosti koje nam se pružaju, kao i prijetnje koje na određeni način mogu otežati razvoj ovog područja. Na temelju toga pokušat ćemo razraditi modele pomoću kojih ćemo razvijati ovaj kraj, rekao nam je Danijel Tušak.
Ličko-senjska županija je prije nekoliko godina istaknula smjernice gospodarskog razvoja kroz strateški plan koji je sublimirao sve prirodne resurse, gospodarske potencijale privatnog sektora, pri čemu su osim turizma na čelnim pozicijama poljoprivredna proizvodnja i drvno-prerađivačka industrija. Tadašnji župan Milan Jurković tada je predlagao da se u Lici izgradi velika „zelena tržnica“ na kojoj bi lički ratari prodavali višak svojih proizvoda. Ova je ideja prihvaćena kao dobar korak u razvoju Like, ali se nije realizirala zbog nedostatka sredstava

M. S.