Lani negdje povećanje, a negdje smanjenje broja gostiju

SENJ/OTOČAC- Unatoč velikim ulaganjima, neprijepornom angažmanu i trudu turističke branše u cjelini, rezultati protekle sezone u gradu pod Nehajem nisu onakvi kakve su se očekivali. Bolje reći očekivani su i čak dobri, uzme li se u obzir količina oborina i temperaturne izmjene što su 2014. godine u špici sezone dominirale na sjevernom dijelu Hrvatske. Iako je broj dolazaka na području Grada Senja bio oko 63 295, što je više nego li 2013. godine, ipak je broj noćenja lani iznosio 342 821, odnosno 1.5% manje nego li prethodnu godinu. Stručna suradnica TZ Grada Senja Marijana Šojat obrazložila je ove pokazatelje.
-To znači da su se gosti neusporedivo kraće zadržavali u Gradu Senju. Realno je bilo za očekivati da 2014. godine bilježimo već broj noćenja, ali je zadržavanje gostiju bilo znatno kraće upravo zbog loših vremenskih prilika. Broj dolazaka u 2013. godini bio je manji i iznosio je 61 922, ali je pri tome ostvareno 347 927 noćenja, odnosno više noćenja, rekla nam je Marijana Šojat.
Kišno ljeto je gotovo posvuda u Ličko-senjskoj županiji umanjilo turističke bilance. Posvuda, osim u Otočcu gdje su turistički kapaciteti u 2014. godini zabilježili porast broja noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Direktorica Turističke zajednice Grada Otočca Mladenka Orešković navodi kako je broj noćenja iz 2013. godine sa 16 852, porastao u prošloj godini na 20 295. Ovo poboljšanje pojašnjava intenzivnijim ulaganjem u marketing, bogatijom ponudom i sve kvalitetnijim smještajnim kapacitetima privatnih iznajmljivača soba. Direktorica Orešković je uvjerena da je stvarni broj noćenja na području Grada Otočca zasigurno znatno veći, jer dio iznajmljivača soba i dalje ne prijavljuju goste.
M. S.