Lanjska turistička sezona bila je za NP Plitvička jezera iznimno uspješna, a e-ulaznice se pokazale kao vrlo hrabar i ispravan potez!

0

U ovim mrazevima i injem okupanim jutrima NP Plitvička jezera doslovno puca od ljepote. A kako svaka ljepota ima svoje poklonike tako je i ovih dana u tome zemaljskom, studenom  raju posjetitelji uživaju gledajući ga proz okna soba ili šetnjama oko jezera. Naime, Donja jezera su opet otvorena za posjetitelje pa znameniti Veliki slap pomalo prpošno pokazuje svoju ledenu ljepotu i veličinu.

Još se prije nekoliko godina dokazalo kako se turistička sezona može produljiti kvalitetnim sadržajima, razlozima da gosti u neku destinaciju stižu  i izvan šablonizirane ljetne turističke špice u srpnju i kolovozu. Komparirajući to s kontinentalnim destinacijama JUNP Plitvička jezera u tome su opet na prvome mjestu. Izgrađene su mnoge poučne staze,  uređena pješačka infrastruktura, uvelike se poboljšala gastro ponuda pa elektro-brodovi imaju dovoljno posjetitelja i razloga da bi neprekidno vozili jezerom Kozjak.

Kao najveći pomak u protekloj godini svakako je uvođenje naplata ulaznica i rezervacija elektroničkim putem. Ravnatelj Tomislav Kovačević pri tome naglašava kako nisu presudni milijuni posjetitelja, koliko očuvana eko-ravnoteža plitvičkog bio-sustava, odgovorno ponašanje prema tome prirodnom biseru i poslu općenito. Statistički pokazatelji za 2019. godinu su očekivano nešto slabiji jer svi oni koji su željeli posjetiti NP Plitvička jezera to nisu mogli učiniti. Rasterećene su nesnosne ljetne gužve i redovi na ulazima dugački više stotina metara. Bio je to svakako atak na eko-sustav pa je uvođenje naplate elektroničkim putem značilo gdje će i kada posjetitelj moći ući u park, bez stihijski navala i opsada na ulazima.

Brojke pokazuju da je NP Plitvička jezera lani posjetilo zavidnih 1.771 523 posjetitelja, tek nešto manje nego li godinu prije kada još  nisu bile uvedene e-ulaznice. U hotelima NP Plitvička jezera 2019. godine 139 882 noćenja, također neznatno manje nego li prethodnu godinu. Na ovaj način NP Plitvička jezera ostaju najveća „kovnica novca“ u Lici, najveće poduzeće sa više od tisuću zaposlenih u vrhuncu turističke sezone.

M.S.