Da beskrupulozni lopovi ne biraju sredstva kako bi se domogli plijena, pokazuje zadnji primjer iz Debelog brda, općina Udbina. Krajem svibnja ove godine nepoznata ženska osoba predstavila se 90 godina staroj baki kao zdravstvena djelatnica. Nastavak priče je poznat. „Gospođa medicinska sestra“ ponudila je baki masažu pa je „izmasirala“ za veću svotu novca koji je ukrala dok je starica čekala efekt masaže. Ali ovo je tek prvi dio priče nesretne bake.

U utorak, 23. lipnja, pojavio se drugi lažnjak, muškarac koji se ovoga puta predstavlja kao policajac koji istražuje prethodnu lopoviju. Od jadne starice uzima novac „za troškove postupka“. Baka nasjeda na ovu priču pa je u kratko vrijeme postala žrtvom dvaju lopova koji su vjerojatno radili u dosluhu. Policija (ona prava) po tko zna koji put upozorava građane:

– Ne puštajte nepoznate osobe u kuću ili stan;
– Pitajte osobu tko je, otkud dolazi i što hoće od vas;
– Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog, njegovom titulom i slično;
– Ne nasjedajte na trikove, nesvjestice, malaksavosti, nuđenja na prodaju predmeta, knjiga i slično, prosjačenja i sličnih rizika;
– Vozilo bez registracijskih oznaka upućuje na prijevarno ponašanje;
– Zapišite registracijsku oznake vozila, marku, boju i slično;
– O kretanju sumnjivih osoba izvijestite policiju na 192.

O ovakvim i sličnim podvalama čitamo svako malo, a repertoar lopova je raznolik i svakako vrlo maštovit. Kako god zvučalo grubo, ali za dio prijevara krivi su i sami građani. Ova samotna baka stara 90 godina teško da je mogla doskočiti prevarantima. Ali kada mlađim ljudima neko ponudi „vrhunsku motornu pilu“ i proda im škart za 100 eura, ili „pozlaćeni pribor za ručavanje“ za jednako toliko, ili čak i za manje novca-onda bi se u cijelu krim-priču mogao uz naivnost, dodati i faktor lakomost!

L. O.