U Pećinskom parku Grabovača završio je „Mjesec volonterizma“ za vrijeme kojeg su naš jedini pećinski park u Hrvatskoj posjetili brojni volonteri.

Devetero mladih ljudi Charlotte, Sinina, Jannick, Solange, Cindy, Hoby, Kevin, Pierre i Thibaut prije nekoliko dana napustili su Liku nakon što su ondje proveli punih mjesec dana. Razlog i više nego pozitivan – međunarodna suradnja i promocija volonterskog turizma kroz europski projekt “Karst 4U: Discover undiscovered” koji se provodi u Pećinskom parku Grabovača.

Njihov boravak u Hrvatskoj bio je uistinu intenzivan, a obilježen je nizom akcija, edukativnih inicijativa, povezivanjem, dijeljenjem znanja, ali i upoznavanjem Hrvatske, jer nakon mjesec dana naša je zemlja dobila devet novih ambasadora koje su Lika i Hrvatska oduševili. Odmah nakon dolaska volonteri su se marljivo primili posla, što im je naravno i ugovorna obaveza karakteristična za ovakve suradnje u kojima Grabovača već neko vrijeme sudjeluje, pa su tako pomagali u čišćenju obale rijeke Like, čišćenju starih puteva kroz park, saniranju divljih deponija, održavanju turističke signalizacije i ostalim poslovima koji čine svakodnevni rad parka.
Osim fizičkog rada volonteri su prenijeli i vrijedna, možda i nesvakidašnja znanja, pa je tako održana škola francuskog jezika za djecu koja su primila svoje zaslužene diplome, a za mlade Francuze svakodnevno je održavan tečaj hrvatskog jezika kojeg su vrlo uspješno savladavali.
Posebne goste parka oduševila je ljepota Like i Hrvatske te su za vrijeme boravka posjetili Nacionalni park Sjeverni Velebit, Split, Zadar i Utočište medvjeda Kuterevo gdje su uživali u gastronomiji i bogatoj gozbi raznih domaćih proizvoda, od šljivovice, sokova od bazge i maline, do kruha ispod peke i kolača, a na rijeci Lici vozili se se na splavi do jezera Kruščica. Volonteri su se Pećinskom zahvalili izradom ukrasne ogradice oko suvenirnice koju su nazvali French touch, odnosno francuski dodir, a baš je njihov dodir i doprinos ono na što su najviše ponosni njihovi mentori Iva Murgić i Mario Paral, voditeljica projekta Jelena Milković i nadzornik Tomislav Špehar koji su volontere vodili kroz rad, bili im stalno na raspolaganju i potrudili se da ovaj posjet zaista bude od iznimne koristi ne samo za Park već i za čitavu zajednicu.
Napomenimo da je u „Mjesecu volonterizma“ Grabovaču posjetila i grupa od četrdesetak Belgijanaca koji su boravili u Lici tjedan dana, te u tom vremenu čistili rijeku Liku koja je ujedno i najduža hrvatska ponornica!
Francuzi i Belgijanci su iz Like u svoje gradove otputovali puni dojmova i svojim domaćinima priznali kako će se ubrzo vratiti u Perušić te sudjelovati i u budućim volonterskim projektima.

Kako sve ne bi stalo na ovim radno-volonterskim posjetima stranaca u Lici, Grabovača se pobrinula da već sutra, 04. kolovoza, dolazi nova grupa od četiri skauta Francuza s kojima se nastavljaju aktivnosti u perušićkom Pećinskom parku Grabovača.

PR