Vidovec pored Varaždina ljubomorno čuva i njeguje sve što je vezano uz tradiciju i-zelje. Danas završava trodnevna „zeljarijada“, 22. po redu, gdje su brojni posjetitelji mogli besplatno kušati mnoštvo sarmi i drugih delicija od svježeg i kiselog kupusa. Nije nedostajalo niti štrukli, zagorskog specijaliteta. Poseban etno ugođaj ovoj priredbi dali su nastupi folklornih ansambala i KUD-ova pristiglih iz cijele Hrvatske. Ličane je ove godine predstavljao Folklorni ansambl „dr. Ante Starčević“ iz Gospića. Umjetnička voditeljica ansambla je Dragica Rogić koja nam je prepričala neke detalje ovoga događaja.
-U Vidovec smo došli na poziv naših prijatelja iz KUD-a Vidovec s kojima nas veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. Došlo nas je 26 članova sa jednim sviračem. Budući da se ova manifestacija temelji na izvornosti s nama je došao samo jedan tamburaš koji svira dangubicu. Naš folklorni ansambl je bio dio svečane povorke, a nakon toga smo imali vrlo zapažen nastup.

Domaćini su se zaista potrudili i ova „zeljarijada“ je osebujan događaj kojega su vidjeli deseci tisuća ljudi. Spremljeno je mnoštvo sarmi, po nekim procjenama bile bi poredane u duljini od 1,5 kilometra! Posjetili smo i dvorac Trakošćan, uživali u delicijama i druženju, ushićeno nam je rekla voditeljica gospićkog folklornog ansambla „dr. Ante Starčević“ iz Gospića.

L. O.