Ranije uspostavljena suradnja čelništava Festivala tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline“ iz Kaptola i Festivala bunjevačkih pisama u Subotici daje sve bolje rezultate. Dokaz ove tvrdnje leži u činjenici da su tamburaši iz Hrvatske sve bolje primljeni gosti u Vojvodini.

Ovog vikenda je održan  „21. Festival bunjevačkih pisama“, ali zbog epidemioloških razloga skladbe se moglo čuti putem Interneta i bez nastupa izvođača uživo. Nažalost i  bez posjetitelja, a izvedeno je 15 novih skladbi među kojima su bile dvije iz Hrvatske.

Jedna od njih zove se „Starogradske noći“ za koju je tekst napisao lički Požežanin Branimir Mikić koji dugi niz godina živi i radi kao šumar u Lici, a do sada mu je uglazbljeno desetak pjesama u izvođenju brojnih etabliranih  imena tamburaške glazbe. Njegovu pjesmu je uglazbio poznati gospićki glazbenik, tamburaš i gitarist, Slaven Stilinović, uz aranžman prof. Zvonimira Tonkovića, primaša tamburaškog sastava „Patrioti“ iz Otočca. Video snimka i tonski zapis poslani su u Suboticu, a uskoro su  proglašeni za pobjednike festivala u nekoliko kategorija.

„Starogradske noći“ dobile su čak četiri nagrade i to Zvonimir Tonković za najbolji aranžman, Slaven Stilinović za najboljeg debitanta i najbolju interpretaciju na festivalu, a njemu i Tonkoviću kao autorima glazbe pripalo je drugo mjesto.

Čemu nas uči ova priča? Po umjetničkim dosezima mnogi Ličani su izuzetno priznati i poznati. Nažalost, manje doma, a više kada su dalje od kuće.

L.O.