Kolona sjećanja u Vukovaru ove je godine brojila više od 120 tisuća ljudi. Došli su se pokloniti gradu heroju, njegovim poginulim braniteljima, ubijenim ranjenicima odvedenim iz Vukovarske bolnice, civilima svih uzrasta… U nepreglednoj koloni ove su godine bili i liječnici, članovi Hrvatske liječničke komore. Njih oko 500 došli su da bi bili dio cjeline koja se poklonila svakoj žrtvi i gradu koji je puna tri mjeseca u ljetu i jeseni 1991. odbijao predati se agresoru. Među ovogodišnjim hodočasnicima bili su i liječnici iz Ličko-senjske županije.
Lijčenici i dvoje djelatnika iz medicinskog tima Opće bolnice Gospić ove su godine, osim odavanja počasti Vukovaru i njegovim žrtvama, imali još jednu humanu zadaću. Liječnici su sakupili novac i uz pomoć djelatnica jednog trgovačkog centra iz Gospića nabavili hranu i higijenske potrepštine. Donaciju su namijenili i jučer predali socijalnoj samoposluzi „Duga“ u Vukovaru. Lički su se medicinari tijekom boravka u Vukovaru sreli s brojnim kolegama i kolegicama iz struke i šire. Bila je ovo prigoda ukazati počast legendarnoj liječnici Vukovarske bolnice dr. Vesni Bosanac. Zajednička fotografija, uz stisak ruke i zahvala što je ta žena, uz mnoštco drugih, pokazala kako se ostaje liječnik i humanist i u najtežim uvjetima rada. Bez struje, vode, lijekova, sanitetskog materijala… Jedna je druga lijhečnica iz Vukovarske bolnice nedavno izjavila:
-“Pili smo kišnicu, brojali po desetke tisuća projektila dnevno, ali ranjenike nismo napuštali“! Budući da su mnogi liječnici iz Gospićke bolnice tijekom Domovinskog rata prošli sličnu kalvariju, borbu za ljudske živote u gotovo nemogućim uvjetima oni, nažalost, Vukovar itekako razumiju.

Dr. I. K./M. S.