Lička janjetina na putu prema europskim trpezama

Nakon osam godina posla i birokratskih zavrzlama „po hodnicima“ Bruxelessa lička janjetina od izvorne ličke pasmine ovce pramenke dobila je oznaku zaštićene izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Odluka je to Europske komisije donesena koncem listopada ove godine koja je posebnom uredbom obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama Europske unije. Za ovaj uspjeh najzaslužnija je Udruga uzgajivača ličke pramenke. Predsjednik udruge i direktor Veterinarske stanice Gospić dr. vet. ned. Tomislav Rukavina u razgovoru ističe mnoge koji su uvelike pomogli pri ovome uspjehu.

-Na samom početku Udrugu su osnovali Joso Župan, Joso Mandekić, Tomica Matanić, Višnja Radošević, Božo Kučan i Ante Starčević. Ti su ljudi započeli ovu priču. Pomogli su i stručnjaci iz Hrvatske poljoprivredne agencije Miro Glumičić, Mato Pavelić i njihov šef Davor Korečić. Oni su nas usmjeravali, lobirali i uvijek bili pri ruci. Moram spomenuti i ljude iz Ličko-senjske županije: pročelnicu Anu Rukavina Stilinović, Snježanu Došen i Katarinu Zdunić. Dragocjena nam je bila pomoć Dragutina Vinceka iz Varaždinske županije, a tu je i g. Roman Ozmec, stručnjak za ovu problematiku i realizaciju projekata. Svim ovim ljudima neizmjerno sam zahvalan jer bez njih taj obimni posao ne bi bio realiziran, tvrdi predsjednik Udruge Tomislav Rukavina.

Nastavak ispod oglasa

Troškovi izrade projekta stajali su 70 tisuća kuna, a sredstva su dobivena apliciranjem na jedan EU fond i od Ličko-senjske županije. Što u konačnici znači ovaj uspjeh?

-Ova oznaka kvalitete za uzgajivače ličke pramenke znači novi proboj na tržište jer se unatrag desetak godina diljem Hrvatske prodavala janjetina iz uvoza, često sumnjive kvalitete. Prisutna je i siva ekonomija čijim posredovanjem se uvozila janjetina iz Rumunjske, Mađarske i Bugarske kojoj mi nismo mogli konkurirati s cijenama. Jedan od načina zaštite kvalitete ličke janjetine bilo je stjecanje oznake geografskog podrijetla. Najprije u Hrvatskoj, a kasnije na razini EU. Dobar primjer je suradnja s NP Plitvička jezera gdje se sve više traži lička janjetina sa zaštitnom markicom. Do sada su se lički janjci prodavali po 500-600 kuna po komadu, a sada im je cijena skočila do 700 kuna, ističe Tomislav Rukavina.

Janjad ličke pramenke za proizvodnju „Ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana, pri tjelesnoj težini od 22 do 36 kg. Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a samo manjim dijelom u Zadarskoj županiji. Udruga uzgajivača ovce pasmine lička pramenka sada broji 47 članova.

M. S.