Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan uručio je hrvatskom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću potvrdu o upisu “ličke janjetine” i maslinova ulja “Istra” u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Tom prigodom u ponedjeljak navečer priređena je prezentacija “ličke janjetine” u restoranu La Brasserie de Bruxelles na koju su se odazvali ministri poljoprivrede Finske, Cipra, Litve i Bugarske, brojni diplomati i europski zastupnici.,

Povjerenik Hogan je izrazio zadovoljstvo što rast broj hrvatskih proizvoda sa zaštićenim oznakama EU-a, koji je sada već 21.

“Hrvatska je ne samo dobra turistička destinacija, nego i odredište s vrlo kvalitetnim prehrambenim proizvodima”, rekao je Hogan, dodajući da su te oznake dokaz kvalitete i opravdanje za cijenu koju farmer dobiva za svoj proizvod. Dodao je da kvalitetu europske hrane dokazuje činjenica što je u zadnje tri godine ostvaren višak izvoza hrane u vrijednosti od 19 milijardi eura. “To je naš uspjeh koji pokazuje da rastuća srednja klasa u svijetu traži i spremna je platiti visokokvalitetne proizvode”, kaže Hogan.

“Hrvatski poljoprivredni proizvodi definitivno imaju kvalitetu i u segmentu voća i povrća, a također i u segmentu mesa i mesnih prerađevina, a jedan od tih proizvoda je i lička janjetina, koji je 20. hrvatski zaštićeni proizvod, dok je maslinovo ulje Istra 21. Te su oznake još uvijek malo više prepoznate u drugim europskim zemljama, mi smo još relativno nova članica koja je zadnja ušla u EU, ali kupac u EU ili stranac koji dođe u Hrvatsku kada vidi tu oznaku zna da kupuje nešto što je autohtono, što je originalno i što ime veze s tom državom iz koje proizvod dolazi i spreman je za to platiti više. Moramo raditi svi zajedno da takve proizvode još više isprezentiramo, da povučemo što više proizvođača u sam sustav označavanja i da oni za to imaju puno veće koristi od svog rada i svojih proizvoda”, rekao je ministar Tolušić.

Zaštita naziva „lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. „lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka.

L.O./H