„Lička kapa“- znamen za sva vremena

-
-

   GOSPIĆ- Hvaljena i opjevana kroz mnoga stoljeća postojanja lička kapa je danas opstala tek kao suvenir, podsjetnik na godišnji odmor turistima koje put nanese kroz Liku. Dok se u svim krajevima Hrvatske  narodna nošnja i njezini dijelovi  štuju i oblače za svaku iole primjerenu prigodu, Ličani su u tom smislu pomalo suzdržani. Ličku kapu ćemo danas  vidjeti tek na nastupima KUD-ova ili u nečijem domu kao suvenir. Dosjetljivi trgovci prodaju više ličkih kapa-minijatura što rese retrovizore  automobila, nego li onih pravih što služe kao pokrivalo za glavu. Jedno od nastojanja da se otme zaboravu taj prepoznatljivi dio ličke narodne nošnje je izlazak knjige „Lička kapa“ koju potpisuje dvojac dr sc. Tatjana Kolak i Dragica Rogić. Obje autorice „druže“ se s ličkom narodnom nošnjom puno godina. Tatjana Kolak kao stručna savjetnica Muzeja Like Gospić, a Dragica Rogić, inače zaposlena kao voditeljica plesno-ritmičkih djelatnosti u Pučkom otvorenom učilištu „dr. Ante Starčević“,  bavi se izradom narodnih nošnji već dulji niz godina. Recenzent knjige je  prof. Josip Forjan, ugledni hrvatski etnolog, ravnatelj Kulturnog centra Travno i voditelj podružnice Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zelini. Zahvaljujući izdavaču knjige POU „dr. Ante Starčević“ i Gradu Gospiću kao pokrovitelju ovo je zanimljivo djelo  predstavljeno u dvorani učilišta.

    U uvodnom dijelu promocije knjige „Lička kapa“ nastupio je KUD „dr. Ante Starčević“ i Tamburaški ansambl  učilišta.  Zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Marta Grgurić prva se obratila nazočnima. Podsjetila ih je na značenje koje u kulturi svakoga naroda imaju tradicijske vrijednosti, a ličku kapu smatra simbolom Like koji je postao pomalo zaboravljen. Istaknula je kako se nada da će autorice ove vrijedne knjige nastaviti s radom i na taj način sačuvati od zaborava  mnoge vrijednosti naših predaka. Ravnatelj POU „dr. Ante Starčević“ Milan Ostović  dao je punu potporu ovom projektu i  također izradio nadu da ćemo uskoro biti svjedoci novih vrijednih izdanja.

Nastavak ispod oglasa

   Dragica Rogić je uz svoj posao i voditeljice mnogih radionica. Ručni rad i prirodni materijali priređeni na starinski način njezina su specijalnost.

-Upravo je nakon jedne od brojnih radionica održane  u sklopu tečajeva tradicijskih zanata  došlo do ideje za realizacijom ove knjige.  Nakon održane izložbe ručnog veza i izrade ličkih kapa zamjenica gradonačelnika gđa. Marta Grgurić je predložila da se o tome napiše knjiga. „Dajte to zapišite“ rekla mi je tada i mi smo je poslušali. Moj posao u knjizi bio je vezan uz fizički nastanak ličke kape i na sve one brojne pripreme  koje se moraju realizirati. Sve te detalje sam opisala. Treći dio knjige posebno mi je drag jer su to pripovijesti naših starijih sugrađana. Oni su mi kroz  svoja sjećanja prepričali mnoge malo poznate detalje vezane uz ličku kapu. Njihova sjećanja o izgledu kape puno su nam pomogla u našem radu, rekla je Dragica Rogić, neumorna   u svojoj nakani da se ne zaboravi veliki dio etno-građe i rukotvorina ovog dijela Hrvatske.

   Dr. sc. Tatjana Kolak  već niz godina znanstveno obrađuje etno bogatstva Like, pri čemu je narodna nošnja segment koji je višestruko objavljivala u različitim edicijama.

– Između ostaloga u ovoj knjizi obrađujem kako se tipološki mijenjao oblik ličke kape kroz stoljeća, točnije unatrag 300 godina, od kada znamo za ličku kapu kao dio muške narodne nošnje. To je cijeli presjek  mnogih  stručno obrađenih   podataka, kazivanja, istraživanja… Ipak, ta pripovijest nije zaokružena, ona se nastavlja, rekla nam je stručna muzejska savjetnica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak. Recenzent knjige prof. Josip Forjan ugledni je stručnjak etnologije ističe kako je knjiga na relativno malom broju stranica uspjela odlično obraditi ovu zanimljivu temu.

-Lička kapa se kao tema pomalo smatra marginalnom, ali je sveprisutna već stotinama godina, kaže prof. Forjan. Preživjela je sva ta stoljeća i danas se pojavi povremeno na nekim svečanostima. Cijela je knjiga vrlo zanimljivo, ali opet stručno štivo znalački posloženo u tri cjeline koje se međusobno povezuju i prožimaju. Ilustrirana je brojnim fotografija, a posebnu draž knjizi daju svjedočenja starih Ličana koji su praktički cijeloga života na glavi nosili ličku kapu. Već smo čuli da će se ova priča nastaviti  i radujem se novim izdanjima vezanih uz bogato tradicijsko naslijeđe ovoga kraja, kazao je prof. Forjan.

                                                                                                       M. S.