U stvaranju ukupnog imagea nekog područja  nezaobilazni su segmenti njegove zemljopisne i prirodne karakteristike, etno-vrijednosti i posebnosti, tradicija… Lokalna akcijska grupa (LAG) Lika  započeo je s provedbom petogodišnjeg projekta integralnog gospodarskog razvoja pod nazivom „INTEGRA Lika 2020“ koji za cilj ima brendiranje Like i podvelebitskog primorja kao globalno prepoznatljive turističke destinacije, ekološki prihvatljive s jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatom autohtonom gastronomskom ponudom te samoodrživim obiteljskim gospodarstvima. Riječ je o kompleksnom i jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj, s obzirom da sadrži važnu komponentu integralnog razvoja koji uključuje razvoj poljoprivrede u širem smislu, proizvodnju i brendiranje hrane, razvoj turizma i brendiranje cjelokupne destinacije, uz održivi razvoj..

Uz stvaranje identiteta destinacije kroz povijesno-kulturnu baštinu te iznimne prirodne ljepote, brendiranje gastro destinacije provesti će se kroz projekt „Gastro Lika“, oživljavanjem kulinarske baštine te značajnijom zastupljenošću jela  pripremljenih od autohtonih i  lokalno proizvedenih namirnica, prezentiranih u ovdašnjim ugostiteljskim objektima. Kako bi se istaknula iznimna vrijednost lokalno proizvedene hrane, usporedno s tim LAG Lika je razvio sustav regionalne oznake kvalitete „Lika Quality“, koji jamči visoku kvalitetu u proizvodnji hrane. Namijenjen je poticanju razvoja proizvodnje na lokalnim farmama, podizanju razine kvalitete ličkih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, te promociji regije, kao i stvaranju brenda na domaćem i inozemnom tržištu. Znak „Lika Quality“ zaštićen je u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva kao jamstveni žig. Za pravo uporabe znaka „Lika Quality“ moći će kandidirati proizvodi koji posjeduju iznadprosječnu kvalitetu, proizvedeni na području destinacije Lika i podvelebitsko primorje, a nastali su kao rezultat ličke i primorske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, invencije i inovacija. Kako bi se ponuda lokalnih ugostiteljskih objekata približila istančanim zahtjevima današnjih svjetskih putnika i gurmanskih znalaca, angažirani su kulinarski stručnjaci „Gastronomadi“ koji će od sutra educirati kuhare lokalnih restorana za pripremu suvremenih jela, koristeći pri tome lokalne namirnice. Na ovaj način će se neizravno pomoći i razvoj lokalne poljoprivrede. Dvodnevna radionica na temu „Gastro Lika“  održat će se  25. i 26. ožujka i okupit će kuhare iz Nacionalnog parka, kao i kuhare restorana iz cijele destinacije. Bit će ovo tek prvi korak planirane višegodišnje edukacije i razvoja gastronomske ponude lokalnih restorana kako bi se kvalitetom i izborom približili svjetski poznatim gurmanskim destinacijama.

Pragmatičan korak u ovome smislu učinjen je danas u restoranu „Lička kuća“ u NP Plitvička jezera. Pred novinarima su se našle tek neke probrane delicije, a projekt je predstavio voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević.

-Cilj današnjeg predstavljanja je prikazati Liku kao gastro destinaciju. Ovdje je riječ o integralnom povezivanju i brendiranju Like i primorja. Mi kroz poslove u LAG-u pomažemo poljoprivrednicima privući sredstva iz fondova EU. Prošle godine smo uspjeli „dovući“ oko 13 milijuna kuna, a ukupno gledano ta su sredstva namijenjena povećanju konkurentosti poljoprivrednika  sa ovih prostora. Uvidjeli smo da bi isključivo povećanje proizvodnje izazvalo probleme plasmana na tržište.  Zato kvalitetnu regionalnu hranu i proizvode nastojimo brendirati i plasirati kroz sustav kvalitete „Lika Quality“, za što će se moći natjecati svi kvalitetni proizvođači čiji proizvodi, osim kvalitete,  imaju uporište i u tradicijii, kao i svi restorani na ovome području koji budu imali hranu s ovom oznakom. Uvjeren sam da ćemo u narednom tromjesečju već imati prve proizvode koji će zadovoljiti sve ove standarde. Na ovaj će se način gastro-ponuda Like i primorja  povezivati s ovom destimacijom u ukupnom turističkokm smislu. Majstori iz grupe „Gastonomadi“ izvrsno su se uklopili u ovu priču. Valja istaknuti da je vrlo važno što se restoran „Lička kuća“, kao renomirani nacionalni restoran, uključio u ovaj projekt. Projekt su spremno prihvatili mnogi lički ugostitelji koji će od sutra sudjelovati na našim radionicama, rekao je Tomislav Kovačević koji ne sumnja da će projekt „Lika Quality“ označiti prekretnicu u gospodarskom smislu Ličko-senjske   županije.

H.J.