Lička kuća ponovno delicijska Meka

PLITVIČKA JEZERA – Nakon što je  renomirani restoran „Lička kuća“ nestao u požaru  travnju 2012., ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović otvorio je danas  u Rastovači novu „Ličku kuću“, objekt gotovo istovjetan prošlome. U pratnji ravnateljice NP Plitvička jezera Natalije Božičević i njezinih najbližih suradnika ministar Zmajlović obišao je novi restoran, uz dodatak  tzv. japodske kuće, najniže etaže koja je dijelom ukopana u zemlji, kako se to radilo u vrijeme ilirskih plemena Japoda. Nakon obilaska i  s tim činom otvaranja restorana ministar Zmajlović se obratio novinarima ne skrivajući zadovoljstvo onim što se vidio.

-NP Plitvička jezera naš je najposjećeniji park, a istodobno i motor razvoja cijele regije. Ovo je primjer idealnog spoja zaštite prirode i ugostiteljske djelatnosti, stvoren na jedan održiv način. Izgradnja ovog restorana je bila neophodna, kao što je neophodno svako ulaganje  u infrastrukturu naših parkova. U protekle 3 godine u mnoge smo projekte tzv. posjetiteljske infrastrukture  u 19 nacionalnih parkova i parkova prirode uložili više od 300 milijuna kuna. Otvaranje „Ličke kuće“ je  izuzetno važno jer se ovdje prodavalo oko 9 tona janjetine i 20 tona krumpira, što daje šansu lokalnom stanovništvu da ovdje plasira svoje proizvode, zaključio je ministar Zmajlović. Ravnateljica  parka Natalija Božičević pojasnila je detalje izgradnje restorana koja je iznosila 7.1 milijun kuna,čije ponovno pokretanje ima višestruku važnost.

Nastavak ispod oglasa

-„Lička kuća“ bila j vrlo ugledan tradicijski restoran koji je privlačio goste iz cijeloga svijeta. Godišnji prohod od poslovanja restorana bio je oko 9 milijuna kuna, tako da smo kao ustanova i mi bili znatno oštećeni njegovim uništenjem. Lička je kuća tako  falila nama, falila je i našim gostima. Namirnice od kojih se sprema većina delicija su sa prostora Like, pri tome prvenstvenom mislim na lički krumpir i janjetinu, kao i cijelu lepezu poljoprivrednih proizvoda. S tehničke strane poduzete su sve sigurnosne mjere da se nikada više ne dogodi slučaj, kao ovaj zadnji incident, kada je vatra s ognjišta izazvala požar na krovnoj konstrukciji, rekla je novinarima ravnateljica Božičević. Restoran vizurom i građevinskim materijalom  zaista  prati ličku tradiciju jer je objekt uglavnom sagrađen od drveta i pokriven drvenom šimlom, kako se to stoljećima radilo u Lici.

H.J.