Kada smo prije pet godina po prvi puta pisali o uzgoju lavande u Lici, tekst je pomalo „oporo“ prihvaćen. Više kao fusnota senzacije  koja nije uspjela, nego li kao faktografska priča. Pronaći nasade biljke vezane uz Dalmaciju i otoke u srcu Like doista zvuči nesvakidašnje. Još kada se OPG „Ajna“ iz Mutilića pored Udbine uresila oznakom Lika quality svima je postalo jasno kako je Lika dobila novi brand.

„Dežurni krivac“ ove priče je Melani Ajduković, poduzetnica koja istražuje nove proizvodne horizonta.

-Kada sam  krenula s uzgojem lavande komentari su bili tipa „što će ti to, uhvati se ti krumpira“. Danas nitko to više ne govori. Ove godine pobrala sam oko dvije tone lavande. Najveća količina uroda prerađena je u eterična ulja, manji dio u suhi cvijet. Plasman je uvijek problematičan pa sam zato u Rovinju organizirala prodaju u vlastitoj trgovini, a dio se proda u  NP Plitvička jezera, kaže Melani Ajduković.

Lavandu iz Like prepoznali su mnogi. Raskošan miris njezinih cvjetova osvojio je Istru i dobar dio Like. Ovaj potonji teren više je vezan uz predraude, manje za ignoriranje biljke neosporne ljekovite vrijednosti.

M.S.