Lička malina na putu uspjeha

Kada govorimo o ličkim poljoprivrednim proizvodima uvijek se na prvo mjesto stavlja krumpir. Tek se „onako usput“  spominju šljive, kupus i ostale kulture. Malo se govori o bobičastom voću za čiji se uzgoj ispostavilo da Lika ima idealne uvjete. Maline, kupine, aronija, borovnice, ribizl i godži stidljivo se pomaljaju kao eko-proizvodi čija je kvaliteta neosporna. Sve se više takvi proizvodi nude na kućnom pragu OPG-na području Gospića. Svježi, kao pekmezi ili sokovi.

Nakana NP Plitvička jezera da se u njihovoj  ponudi zdrave hrane i autohtonih proizvoda Like nađu mnogi proizvodi odlično je odjeknula. Među posjetiteljima i proizvođačima. Ukoliko se takva stremljenja uvedu u gotovo sve segmente priprave hrane za Plitvička jezera, to znači da je konačno odzvonilo dugotrajno zamrznutom mesu iz europskih hladnjača, kolačima iz inozemstva, voću i povrću  uvezenom iz „Bog te pitaj“ koje države.

Nastavak ispod oglasa

Maline se sve učestalije uzgajaju diljem Like. Na području Gospića  postoji nekoliko većih proizvođača, među kojima valja istaknuti OPG-e Šop, Borčić, Bubaš, Pezelj, Štajdohar… Bez „kemije“, vrhunskog okusa i potpuno ekološke maline  su počele sve intenzivnije posvuda pronalaziti kupce. Sve se više nude i na Plitivičkim jezerima, kao vrhunski eko-proizvod. Kada su se na području naselja Saborsko kod NP Plitvička jezera prije 20-ak godina počele masovno uzgajati pitome jagode bilo je tada mnoštvo „nevjernih Toma“ koji su takve korake smatrali nepotrebnom avanturom. Srećom, ispostavilo se da nisu bili u  krivu. Sada ovakav put pronalaze ličke maline i čini se s velikim uspjehom, uz puno truda, znanja i samo odricanja.

M.S.